Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Oartiga bilister och fotgängare

6 mar , 2021, 00.10 peppe

 

Kära läsare,

det finns mycket med den amerikanska kulturen jag uppskattar. Dolly Parton för att nämna ett fenomen. Att hälsa och småprata är ett annat. Den positiva attityden där allt är möjligt är en tredje. Det jag inte är speciellt förtjust i är den extrema individualiteten, drickskulturen och bilarnas status.

Bilarna vinner alltid i LA. När man ska gå över en gata, även om trafikljuset visar en vit gubbe som traskar fram och övergångsstället lyser i klarta vita ränder på asfalten, är det ingen garanti för att bilarna ska stanna. De gasar glatt på och kan komma från överraskande håll (här får man ju svänga höger öven om trafikljuset visar rött) och de har sällan speciellt noggrann koll på fotgängare.

Konstigt nog har fotgängarna samma bristande respekt för bilarna. Jag brukar vara extra nog med att stanna när jag ser en stackars sate som vill gå över vägen. Eftersom jag i Finland är van vid en vinkning som tack, blir jag alltid lika besviken då personen som traskar framför mig helt ignorerar min artighet. Samma person som glatt skulle hälsa om jag mötte hen på gatan till fots.

Jag har en teori om att bilar och fotgängare helt enkelt lever i olika universum. De kommunicerar inte varandra och är bara vagt medvetna om varandras existens. Önskar LA kunde lära sig lite av det nordiska trafikvettet.

Hälsningar från LA

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *