Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Trakasserier begränsar yttrandefriheten

2 mar , 2021, 02.47 peppe

 

Kära läsare,

I Los Angeles Times läste jag om onlinetrakasserierna som vicepresidenten Kamala Harris utsatts för. Under de två månader som ledde fram till det amerikanska presidentvalet undersökte Wilson Centre, ett amerikanskt forskningsinstitut, kommentarer kring 13 kvinnliga politiker på plattformer som Twitter, Reddit, Gab, Parler, 4chan och 8kun. Mellan september och november 2020 fann forskarna 336,000 grova och kränkande kommentarer gällande bland annat kvinnornas utseende, sexualitet och hudfärg.

Inte mindre än 78 procent av alla trakasserier riktades mot vice presidentkandidaten Kamala Harris. En orsak till att Harris väcker så många känslor är att hon inte bara är kvinna i en maktposition. Hon är dessutom svart. Svarta kvinnor utsätts med 84 procents större sannolikhet för hot på sociala medier jämfört med vita. Män utsätts såklart också för kränkningar, men kvinnor utsätts i högre grad för sexuella trakasserier och utseenderelaterade förolämpningar, medan männen oftare förolämpas på basen av sitt yrke och sin kompetens. I korthet hatas kvinnor för vem de är och utsätts oftare för sexuella trakasserier och hot, medan män trakasseras för vad de gjort.

Förutom den rent psykiska skadan trakasserierna som drabbar individen är det här också ett demokratiskt problem. Kvinnor undviker i högre grad positioner där de är synliga och därmed sårbara för hotfulla kommentarer. Onlinetrakasserier påverkar med andra ord kvinnors karriärer och yttrandefrihet

Så här är det också. Män lyssnar på andra män. Och om du som man ignorerar en person som trakasserar en kvinna på nätet är du en del av problemet.

Hälsningar från USA,

Peppe


Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *