Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Multitasking är regression

27 sep , 2020, 18.07 peppe

 

Kära läsare,

i en bokklubb läste jag tillsammans med några väninnor den koreanske filosofen Byung-Chul Hans bok ”Trötthetssamhället”. Det låter kanske som en självhjälpsbok, men var faktiskt mer av en filosofisk betraktelse av prestationssamhället vi lever i.

Han skriver givetvis om problemet med att vi ständigt är uppkopplade och att det inte finns någon mellantid för hjärnan att vila upp sig. När vi har en paus fyller vi dem med vår telefon. Vi tar in information eller producerar content (ja, din rapport på facebook om den härliga lunchen är lika mycket content som en professionell influencers).

Det som jag ändå fastnade för var Hans teori om att multitasking är regression, alltså en tillbakagång. Vilda djur multitaskar eftersom de hela tiden är tvungna att hålla ett öga på sin omgivning. För att överleva kan de inte idka full fokus åt bara en sak. Den moderna människan däremot lever så tryggt att hon inte borde ha några problem med att gå på djupet med en uppgift åt gången.

Jag är verkligen ingen teknikmotståndare och älskar verkligen min telefon. Den är både underhållning och ett arbetsredskap. Men den hindrar mig också från djupfokus.

Eftersom jag jobbat lite för mycket på sistone och öppnade min meditationsapp för första gången sedan jag laddade ner den i juni. Förutom en fyra minuter lång guidad meditation stod där att jag idag varje gång jag får lust att ta upp mobilen ska tänka på syftet med det. Är det jobb eller slentrian? Detta har jag övat på den här veckan. Att låta hjärnan vara uttråkad. Hellre det än multitaska, skriva tweets och svara på mail , kolla Tiktok och Instagram trots att jag är mitt inne i att skriva en artikel. Jag vill ju inte vara en del av mänsklighetens regression.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

2 kommentarer

 1. Mormor skriver:

  Hej,
  det här är inte en kommentar till det aktuella inlägget. –
  Egentligen vill jag bara tacka för din blogg och för podden ”Peppe möter”, som jag äntligen, äntligen har hittat en fungerande version av. Gillar den mycket. Du är en bra intervjuare: väl förberedd, det märks, men du räds inte överraskande svar utan hakar på och frågar mer. Intervjun blir en avspänd, informativ och givande pratstund som det är trevligt att lyssna på.
  – I den version som funkar i min dator får man också betygsätta poddavsnittet. Jag skulle ge fem stjärnor av fem, men det gick på tok: jag hann bara klicka på den första stjärnan då det redan dök upp ett ”Tack!” på skärmen. Så om du någon gång ser att en lyssnare gett bara en stjärna, bli inte ledsen! Det är bara jag som klantat till det.
  Keep cool och tvätta händerna, så blir allt bra igen!
  Någon gång i alla fall.

  • peppe skriver:

   Mormor, tack för de fina ordet! Jag blev så glad när jag läste! Så sällsynt att få så fin och dessutom välmotiverad feedback. Och tack för att du skrev så om stjärnorna.

   Jag tror också att allt blir bra! kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *