Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Los Angeles verus Stockholm

29 Nov , 2020, 19.35 peppe

 

Kära läsare,

Här i Los Angeles blir restriktionerna allt strängare. Förra veckan stängde restaurangerna helt för gäster och erbjuder nu bara hämtmat. Samma vecka blev det också förbjudet att vistas utanför sitt hem mellan klockan 22 och 5 på morgonen (några kompisar berättade om en middag som dragit ut på tiden och om hur det var omöjligt att ta sig hem eftersom ingen Uber ville riskera böter för att de var ute och körde efter klockan tio på kvällen). På måndagen uppmanas Los Angeles-borna att enbart umgås med sin familj.

Det är strikt. Barnen som de senaste månaderna haft distansundervisning och enbart sett sina klasskamrater över Zoom har fått små andrum i form av playdates utomhus, men även dessa ska bort nu. Allt detta för att bromsa spridningen av Coronaviruset som i skrivande sund dödat knappt 20 000 personer i Kalifornien och smittat drygt en miljon.

Folk hanterar det här på olika sätt. En väninna som ger mig skjuts i sin bil per mig ta på mig ett munskydd. En annan har inte låtit sina barn träffa fler än ett annat barn sedan mars. Några svenska vänner kramas som vanligt när vi ses. Jag tycker om det, men kan inte helt släppa tanken på om det är farligt.

Vi umgås uteslutande utomhus. På stranden där barnen har surflektion (ett av de få ställen där det inte är obligatoriskt med munskydd), i en trädgård där ett kompisbarn fyller sex år, i stallet och på grannarnas gräsmatta. I Södra Kalifornien går det bra att flytta hela sitt umgänge utomhus. Jag känner bara ett fåtal personer som haft viruset.

En helt annan sak är Stockholm dit vi flyger om en vecka. Varje gång jag talar med en kompis där får jag höra om någon som är smittad. Mina vänner där tycker att munskydd är verkningslösa och folk verkar fortfarande äta inomhus på restaurang. Ur ett Los Angeles-perspektiv låter det livsfarligt, men eftersom människan är extremt påverkningsbar kommer jag antagligen att tycka att det är helt normalt efter en vecka i Sverige.

Hälsningar från Santa Monica,
Peppe

Läs också

2 kommentarer

 1. Linda skriver:

  Hej,
  Vad händer i LA om man inte följer restriktionerna? Här i Sverige händer inget vilket gör att väldigt många struntar i dom. Vi har blivit tillsagda att bara umgås med de vi bor med och enda allmänna platser man kan besöka är mataffären eller apotek. Man ska undvika gym, restauranger, köpcentrum, biografer m.m. Men tyvärr är det väldigt många som inte följer de restriktioner vi fått 🙁

  Mvh Linda

  • peppe skriver:

   Bra fråga! Använder man t.ex. inte munskydd kan man få böter på flera hundra dollar. I praktiken säger polisen till en/ger varningar. Men händer det fler gånger kan man få betala.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *