Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism

Var fanns ni, alla beskyddande män?

6 feb , 2016, 00.06 peppe

 

I morse, tio timmar efter er i Finland, satte jag kaffet i vrångstrupen när jag läste Paul Lillranks kolumn om rasism. Redan i den andra meningen i texten skriver Lillrank nämligen:

Feminister slätar över våldtäkter, förstår gärningsmännen och ignorerar offren i rädslan för att bli kallad rasist.”

Det här påståendet skulle kanske inte väcka någon förvåning om det publicerades i MV-lehti, Hommaforum, Avpixlat eller på något annat rasistiskt och misogynt nätforum, men kolumnen står alltså att läsa i Hufvudstadsbladet.

Min första fråga är nu: Vilka är dessa feminister som Lillrank syftar på? Länka gärna! Namnge någon. Jag har nämligen skrivit om feminism och engagerat mig feministiskt under de senaste femton åren, men aldrig stött på dessa personer. Min erfarenhet av feminister är att de jobbar för alla människors lika värde, vare sig det handlar om kön, hudfärg, ålder, funktionalitet eller sexualitet.

Utan feminister skulle kvinnor i dag inte ha rösträtt, rätt att studera vid universitet, vara myndiga, det skulle inte finnas skyddshem för kvinnor som utsatts för våld, barndagvård eller statligt finansierad föräldraledighet. Feminister jobbar aktivt mot sexuellt våld och struntar i vilken hudfärg personen som utför våldet har. En våldtäkt är alltid en våldtäkt. För tydlighetens skull: Det feminister gör och alltid har gjort är motsatsen till att släta över sexuellt våld.

Min andra fråga är: Var fanns ni som nu anklagar feminister för att släta över våldtäkter alla de gånger vi pratat och skrivit om mäns våld mot kvinnor? När vi förklarat att hotet om mäns våld begränsar våra liv? Då vi försökt säga att det är irrelevant hur ett våldtäktsoffer klädde sig, hur full hen var eller hur hens sexuella bakgrund såg ut. Var befann ni er då och varför var ni så tysta? De få gångerna jag hört er säga något i de här sammanhangen är när ni påpekat att alla män inte våldtar. Eller till och med blivit kränkta då vi sagt att vi är rädda för er. Ni är ju ”goda” män, säger ni.

I Finland har nästan varannan kvinna utsatts för våldoch det här våldet härstammar inte från män som kommer från Syrien, Marocko eller Afghanistan utan från finländare. Helt vanliga. Att det finns män från andra länder som också begår våldtäkter förminskar inte den finländska mannens våld.

Paul Lillrank, feminister slätar inte över våldtäkt, däremot använder rasister kvinnor som slagträ i den politiska debatten.

 

Läs också

26 kommentarer

 1. Jan Cederberg skriver:

  Jag kan nämna bland annat en känd akademisk feminist vid namn Laurey Penny. Hon som en hel del andra av hennes gelikar sökte bortförklara Köln-härvan. Var var fördömmandena mot våld mot kvinnor då? De hördes inte. Varför? För att en brun man tydligen är mer förtryckt än en vit kvinna? Vi har män från en RIKTIG patriarki i landet. Mellanöstern är hur kvinnoförtryck ser ut!

  • peppe skriver:

   Det förminskar eller ursäktar inte finländska mäns våld mot kvinnor.

  • Karin skriver:

   Jan, det Laurie och hennes gelikar, dvs jag och många av mina vänner, fördömer är hur vita män nu använder vår kamp som ett instrument för er bruna äckliga människosyn. Att ni alla ger blanka fan i om vi har blivit trakasserade sedan vi unga av alla sorters män(och försökt att göra oss hörda men inte blivit tagna på allvar): män som är välutbildade och vältaliga, män som är rika och män som är fattiga, män som är vita och män som är icke-vita, mäns som är våra vänner och bekanta, män som vi litat på och män som är helt främmande. En sak vet jag alldeles säkert och det är att det alltid är män. Vår säkerhet, våra rättigheter och vår kamp hade ni glömt samma sekund som nationaliteterna på gärningsmännen i Köln blev publicerade. Och återigen avfärdar du våra upplevelser, och lyssnar hellre på män som vad jag vet knappast behövt uppleva samma sak. Du har inte tolkningsföreträde i den här frågan. Vad du tycker om kvinnoförtryck i Mellanöstern skiter jag fullständigt i så länge jag inte ser dig ute på barrikaderna demonstrerandes för vår rätt till vår egen kropp, oavsett hudfärg på de misstänka gärningsmännen.

   • peppe skriver:

    Åh så välskrivet. Tack!

   • Nisse skriver:

    Karin tycker det är viktigt att påpeka mäns hudfärg. ”Vita män med brun äcklig människosyn”. Skulle vilja höra nån feminist säga detsamma om invandrarmän. ”Bruna män med med brun äcklig människosyn”, det skulle inte låta så politiskt korrekt eller hur? Haha när har du själv eller nån känd företrädare för feministrörelsen stått på barrikaderna mot kvinnoförtrycket i Mellanöstern? Härmed visar du tydligt vad din gren av feminismen handlar om. Det handlar såklart inte om jämlikhet, det handlar om förakt mot män som råkar ha vit hudfärg.

 2. Masse skriver:

  Tack Peppe. Håller med till 100%. Att sedan försöka diskutera detta som finsk man ger en ofta bara konstiga blickar(av andra finska män) och kommentarer som, du har nog bott utomlands för länge…

 3. sebastian skriver:

  Det finns också feminister som är rasistiska, och antalet ökar. Tro mig.
  ”I Finland har nästan varannan kvinna utsatts för våldoch det här våldet härstammar inte från män som kommer från Syrien, Marocko eller Afghanistan utan från finländare.” De är sant, men det skiljer sig väl från fall till fall.

  • peppe skriver:

   Feminister är ingen organiserad förening eller statsfinansierad myndighet. Det är klart att det finns olika sorters feminister. Jag har visserligen aldrig hört talas om en person som är både feminist och rasist, men hen finns säkert.

   Vad menar du med din sista kommentar: ”De är sant, men det skiljer sig väl från fall till fall.” Våld är alltid våld och är aldrig okej.

 4. Jan-Erik skriver:

  Jag begriper mej överhuvudtaget inte på en del av Lillranks skriverier. Han står ganska till höger i politiken, är beläst, men uttrycker sig oklart, inte som en god universitetslärare.

  Det som han, som ekonom borde oroa sig över är hur vårt land med begränsade naturtillgångar (ingen olja!) och inte det gynnsammaste klmatet, ett stor importberoende, skall kunna garantera bra levnadsvillkor för en växande befolkning, den må nu vara brun. vit eller gul.

 5. Rabbe S skriver:

  Jag tolkade hans (lite misslyckade och korthuggna) formulering så här:

  debattklimatet är idag så infekterat, att till och med vissa feminister känner sig tvungna att släta över trakasserier, för att inte bli stämplade som rasister.

  Inte påstår han väl någonstans att feminister = rasister.

 6. Bengt Sundvik skriver:

  Jag läste också Paul Lillranks kolumn om rasism i gårdagens nummer av Hufvudstadsbladet men förstod egentligen inte vad han sist och slutligen menade.
  Tack Peppe för att du skrev din insändare som fullkomligt förklarade för mig vad saken handlade om. Tyvärr har ytterhögern den senaste tiden betydligt ökat sitt inflytande inom den finländska politiken. Det slår sin stämpel på diskussionen gällande alla samhällsfrågor.

 7. Tommy skriver:

  Vi är på bra väg i jämnliketen men att säga det inte finns problem är som att göra som en struts och sätta huvudet i sanden, lika lön, skola , och hela den biten, sexuella trakaserier händer, och så borde det inte vara trots allt händer det, i finland finns flera starka feminister men profileringen är inte så tydlig som svenska feministiskt initiativ, det jag ställer mig spontant frågande till är om det faktist hjälper er sak när kampsånger om att döda vita män hjälper feminismen eller att mena att växthusefekten försvann om vita män försvinner tack vare att vi äter kött?

  nej! jag tror inte det och det tror inte jag ni tror heller, jag tror inte heller att global feminist heller hjälper stort,, kanske för kvinnors rätt, men jag antar att en italiensk man inte ”ser ljuset och tänker annorlunda” över att en kvinna från finland eller annat land säger hur fel det är,,det är i hemmen kära kvinnor! det är i hemmen vi lär våra barn rätt och fel mot kvinnor, tänk på det

 8. Karin skriver:

  Väl rutet, Peppe! Hoppas nu HBL fattar att ta in den här texten i den tryckta tidningen också.

 9. Feminister förstår gärningsmän skriver:

  ”Det kanske inte är så konstigt att någon som flytt undan våld och tortyr själv är känslomässigt invalidiserad och beter sig illa, och att inget blir bättre av att Sverige (som alltså skall föreställa ett fredligt och fint land) gör det till offentlig policy att riva upp permanenta uppehållstillstånd och sända folk i döden.”
  http://www.metro.se/kolumner/till-svar-kallas-jag-lilla-lisa/EVHlct!92JgL44YdAhZY/

  Matilda Brinck-Larsen, uppstartschef asylboenden Göteborgs stad om knivmördad anställd:
  ”Häromdagen dog en ung kvinna under sitt arbetspass, på en arbetsplats där hon arbetade ensam, med ungdomar”
  http://m.gp.se/nyheter/debatt/1.2981797-hog-tid-nyansera-bilden-av-ensamkommande?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=redirect

  Hon blev inte knivmördad, hon ”dog”.

  Vuxna män som placeras i barngrupper trakasserar flickor i skola:
  ”Vi har pratat om killar och tjejers lika rättigheter och allas lika värde. Man måste också komma ihåg att det rakt motsatta också förekommer. Tillfällen när de här pojkarna kanske känner sig utstirrade i skolan och upplever saker de inte förstår, säger Haris Sokolovic.”
  http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/burlov/flickor-larmar-om-krankningar-fran-aldre-elever/

  ”The report which revealed the abuse of more than 1,400 children in Rotherham – mainly by men of Pakistani heritage – found many reasons why the shocking scale of child sexual exploitation in the South Yorkshire town remained hidden.
  Councillors and council staff in particular were criticised for ”avoiding public discussion”; some through fear of being thought racist, and some through ”wholesale denial” of the problem.”
  http://www.bbc.com/news/uk-england-south-yorkshire-28951612

  Publicarar du även fakta som går mot din tro?

 10. Nisse skriver:

  Jag kan t.ex. länka till din andra blogg, http://www.jeanetteohman.com från rubriken ”Etnicitet och kultur”, svårare är det inte:

  ”De unga män som nu anklagas för sexuella trakasserier kommer ofta från länder som är mindre jämställda än Norden, många har också vuxit på flykt utan trygghet eller fostran från en familj.”

  Där under kan ni andra också läsa mitt svar.

  Du söker (bort)förklaringar och förmildrande omständigheter till invandrares våld mot kvinnor. Vi vet alla att du aldrig skulle försöka hitta några såna förklaringar om det hade varit fråga om vita män, då hade du istället skrivit ”fy fan vad vidrigt!” eller ”var är ni nu alla män som tar avstånd?”

  Du upprepar samma gamla mantra ”ingen feminist har sagt så ingen feminist har sagt så, finländska män är likadana!” Och fastän man visar med citat, länkar, statistik att det precis är så som vi säger, att feminister förringar och ignorerar invandrares våld mot kvinnor som är mycket met utbrett än européers tycks det bara gå in genom ett öra och ut genom det andra.

  När stod du och kämpade för invandrarkvinnors rätt att ta av sig hijaben, som de ofta tvingas att bära av familj, samhälle och patriarkala strukturer? När har nån svensk feminist ordnat ett ”antihijabupprop” till stöd för dessa kvinnor? När har feministrörelsen engagerat sig för kvinnorna i de svenska förorterna som förtrycks av invandrarkulturer och religiösa seder? Länkar tack! När har du engagerat dig mot månggifte, tvångsäktenskap, barnäktenskap och mot kvinnlig könsstympning? Jag har inte hittat ett enda blogginlägg där du tar dig an detta, du tycker tydligen det är viktigare att diskutera färger på barnleksaker och hur vidrig det är att vita män klär ut sig till kvinnor.

  • peppe skriver:

   När du kan diskutera under eget namn och jag har mer tid kan vi gärna fortsätta den här diskussionen! Men läs gärna mer om feminism, Här kommer några tips på litteratur om feminism: ”Under det rosa täcket”, ”Det andra könet”, ”Fittstim”, ”Bortom glastaket”, ”Ett eget rum”, ”Kunskapens frukt”, ”Konsten att vara kvinna”, ”Hatet”, ”Egalias döttrar”. Önskar dig läsglädje!

 11. Sara skriver:

  Jag undrar också varför feministerna aldrig försvarar eller ens pratar om de kvinnor som bor ute i förorterna i Stockholm. Vad är ni rädda för? Jag besökte själv Rinkeby för några år sedan och gick in på ett cafe. Där satt bara män. Jag såg inte en enda kvinna sitta inne i köpcentret. Varför? För att de inte vill? Nej, för att de inte får.

  Det handlar alltså om kvinnor som inte får lov att gå ut när de vill, de måste ha tillstånd från sin man. De är rent ut sagt fångar i sitt eget hem. För att de är kvinnor. De får inte klä sig hur de vill utan måste täcka sig med sjalar och dukar även om de själva inte vill. De får inte köra bil. De får inte gifta sig med vem de vill. Hederskultur, hedersvåld, tvångsäktenskap, könstympning m.m. De blir rent ut sagt behandlade som ett objekt, de har ingen egen talan. Männen äger dem och deras liv. I Sverige. 2017.
  I många länder ser vardagen ut så här för kvinnor. Tyvärr. Men i Sverige borde det väl vara annorlunda? Eller??
  Varför låter vi det ändå ske framför våra ögon? Gäller inte svensk lagstiftning alla människor som bor i Sverige? I Sverige ska man väl som kvinna få vara fri att klä sig hur man vill och gifta sig med vem man vill om man vill? I Sverige ska man väl som kvinna få gå ut ur sitt hem när man känner för det? Som kvinna ska väl få sitta på ett cafe? Man ska väl få simma i bikini om man själv vill det? Eller råder det alltså andra lagar i förorterna? Är lagstiftningen på Östermalm annorlunda jämfört med Tensta? Har jag missat nåt?!
  Varför strider inte feministerna för dessa kvinnor och flickor? Jag trodde nämligen att feminismen gällde alla kvinnor och flickor. Alla.
  Enligt mig har feministerna svikit dessa flickor och kvinnor som lever under detta förtryck. I Sverige. 2017.

  • peppe skriver:

   Ja hördu, feminister jobbar på otroligt många olika plan. Du kan till exempel tacka feministerna för att du får rösta, studera, att du är myndig, att det finns föräldraledighet etc. Feministerna jobbar också i förorten. Du är välkommen att jobba för alla människors rättigheter och jämställdhet, men om jag var du skulle jag kavla upp ärmarna och verkligen göra något för den utsatta gruppen kvinnor du uppenbarligen brinner för, istället för att lägga ner energi på att peka på fel du tycker att ”feministerna gör”. Lycka till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *