Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism

Vad vi lär våra söner

4 feb , 2016, 01.52 peppe

 

Kära läsare,

igår kväll åt vi middag i Venice med några goda vänner. Det tog inte länge innan femåringen somnade på soffbänken vi satt i och vi vuxna kunde fortsätta prata. Då och då kom restaurangvärdinnan fram för att säga att femåringen var extremt söt och så berättade hon om sina egna tvillingsöner. Jag gillar att folk fort blir så öppna här i Los Angeles, innan man vet ordet av sitter man och pratar med en främling om hur det är att vara singelmor i L.A. och hur viktigt det är att uppfostra sina söner så de blir snälla och mjuka.

Det var nämligen det hon sa. Vi som har söner måste vara noga med att lära dem vara empatiska, snälla och vårdande. Kulturen vi lever placerar nämligen barnen redan då de är små pojkar och flickor i bestämda fack. Pojkarna ska vara tuffa, hårda, ta plats och chefa. Flickorna lär sig att vara snälla, ta andra i beaktande, vårda och inte ta för mycket plats. För det är så vi har bestämt oss för att först pojkar och flickor och senare män och kvinnor är.

Tänk om vi lärde våra söner att vara mjuka och empatiska, lyssnade och gav plats åt andra. Om vi var noga med att poängtera alla människors lika värde, ja inte bara poängterade det utan visade det genom våra handlingar. Att vi förklarade hur viktigt det är att respektera andra och aldrig röra en människa utan tillåtelse. Det pratas mycket om hur flickor ska träna självförsvar för att kunna värja sig mot potentiella överfall och våldtäktsmän, men borde inte våra söner gå på kurs i hur man INTE överfaller och antastar kvinnor?

Det kanske inte alls är så att våra döttrar borde jobba med på att ta plats, peka med hela handen, inte vika en tum och ha vassare armbågar. Kanske det är sättet vi, och med vi menar jag både föräldrar och hela samhället, uppfostrar våra söner.

När klockan närmade sig halv nio var det dags att åka hem. I Los Angeles lägger man sig nämligen tidigt, och stiger tidigt upp. Jag bar ut den sovande femåringen och restaurangens värdinna följde oss med ut. Hon sa att hon fortfarande sover med sina fyraåriga söner. Att hon tror på att så nära och mjukt föräldraskap som möjligt.

Greetings from Venice,

Peppe

Läs också

2 kommentarer

  1. Masse skriver:

    Det där blev jag på gott humör av!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *