Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism

PK-klubben och Feministerna

10 feb , 2016, 21.53 peppe

 

Det verkar råda en viss förvirring kring vem som är feminist och vad feminister håller på med. Här kommer en kort förklaring: Feminister vill att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och skyldigheter och inser att det inte är så nu. Feminismen handlar INTE om hat mot män. Feminister strävar efter att alla ska ha samma politiska, sociala och ekonomiska rättigheter och har insett att det inte ännu är så. Feminister vill att alla ska respekteras oberoende av kön, hudfärg, sexualitet, funktionalitet etc. Tyvärr är många män så bekväma i sina egna privilegier att de upplever kampen för lika rättigheter som manligt förtryck. 

Feminism är till stor del samma sak som mänskliga rättigheter. Tycker du att kvinnor ska får rösta, att våldtäkt inom äktenskapet ska klassas som våldtäkt, att kvinnor ska få studera vid universitet, ha rätt till lika lön som män i samma position, att kvinnor ska få ha lika många eller få sexuella partners som män, att ingen ska behöva vara rädd för sexuellt våld och eller bli bedömd på basen av sitt kön eller utseende? Då är du antagligen feminist.

Feminismen är ingen statsfinansierad myndighet eller förening som sammanträder under konsensus varje onsdag eftermiddag. Det finns massor av olika sorters feminister, ibland talar man om särartsfeminister som anser att eftersom män och kvinnor är biologiskt olika ger det oss olika kvalitéer, vilket leder till att vi är mer lämpade för vissa uppgifter. Likhetsfeministerna tycker att skillnaderna mellan könen är sociala konstruktioner. Liberal feminism förespråkar individualism, valfrihet, privat ägande. Radikalfeminister
 fokuserar på det privata. Ett av deras slagord är ”det privata är politiskt” (det myntades år 1968 av den amerikanska radikalfeministen Carol Hanisch). Det privata kan innefatta saker som mäns kontroll av kvinnor i familjen, sexuellt våld, kvinnomisshandel och kvinnoförakt. Sexualpolitik är en viktig fråga för radikalfeminismen, och den är generellt sett emot pornografi och prostitution. De postkoloniala feministerna utgår från olika maktstrukturer, dels kolonialism och rasism och dels mäns överordning i ett könsmaktssystem. Postkolonial feminism menar att mäns överordning upprätthålls inte enbart genom en förtryckande struktur, dvs. patriarkala, utan även rasistiska och postkoloniala strukturer (Källa Hej Blekk). Queerfeminismen kritiserar heteronormativitet och att heterosexuella värderas högre än homosexuella samt att det maskulina värderas högre än det feminina.

Det finns såklart fler riktningar och en massa människor som är feminister, men inte känner igen sig i någon specifik gren eller i flera grenar samtidigt. Gemensamt för alla är att de vill att människor ska behandlas lika oberoende av kön, hudfärg, funktionalitet, sexualitet eller annat. Och inser att det inte är så nu. De är förutom feminister också medlemmar av den ökända PK-klubben.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *