Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

De små kulturella skillnaderna

2 maj , 2021, 17.21 peppe

 

Kära läsare,

Det första året i USA tyckte jag det var extremt oartigt när servitören på restaurangen skyndade fram och plockade bort min tallrik så fort jag ätit upp. Detta trots att de andra i sällskapet fortfarande var mitt i maten. Men medan tiden gick lärde jag mig uppskatta att inte sitta med en kladdig tallrik framför mig och tycker istället det är jobbigt att vänta på att resten av sällskapet är färdig med maten innan restaurangpersonalen städar bordet.

Jag tänker mycket på de små egentligen helt obetydliga kulturella skillnaderna mellan mitt forna hemland och det nuvarande. Mina finska vänner skryter oftare om när de gjort ett riktigt bra klipp. Hittat lyxhotellet för ett lågt pris, fyndat på rea och förhandlat till sig en riktigt bra deal. Mina amerikanska kompisar gör tvärtom. De skryter om när de betalat riktigt mycket för något. Att resan till Australien gick på 20 000 dollar, huset de köpte kostade fyra miljoner plus renoveringen och bilen drygt 100 000. Att betala mycket skapar en bild av deras framgång, antar jag.

Jag har fått lära mig att det är oartigt att inte säga ”you’re welcome” när någon tackar mig för den minsta av grejer. Att alltid hälsa och småprata med grannarna. Att svänga höger trots att trafikljuset visar rött. Att ”family” är ett så mycket bredare begrepp än den närmaste familjen. Att dricksa 20 procent på restauranger och en massa småsaker som kan uppfattas som obetydliga, men som också tillsammans bygger upp en hel kultur.

När jag kommer till Finland igen kommer jag den första veckan att tycka att alla är extremt tysta och oartiga, sedan vänjer jag mig vid det, upplever det som skönt att få vara ifred och blir chockad över hur kontaktsökande, pratglada och glada amerikanerna när når vi återvänder i augusti.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *