Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Utegångsförbud i Los Angeles

31 maj , 2020, 04.58 peppe

 

Kära läsare,

det känns konstigt att prata om triviala saker som ansiktsskydd och att restaurangerna får ta emot gäster i Los Angeles idag när hela USA bubblar. Protesterna började för fyra dagar sedan efter att en svart man vid namn George Floyd blivit dödad av en polis i Minneapolis. Den strukturella rasismen och polisens övervåld mot afroamerikaner är ingenting nytt, men det här var doppen som fick bägaren att rinna över.

I februari var Ahmaud Abrey ute och joggade då han blev ihjälskjuten av en före detta polis med sin son. Det tog två månader innan förövarnas greps och åtalades. För en vecka sedan ringde en vit kvinna i New York polisen för att en afroamerikansk fågelskådare bad henne koppa sin hund. Mannen spelade in telefonsamtalet till 911 då kvinnan sade att hon blivit hotad av en svart man. Breonna Taylor, en svart kvinna, blev ihjälskjuten av polisen i sitt eget hem i Louisville Kentucky den 20 maj. Listan kan göras hur lång som helst.

Den amerikanska polisen behandlar afroamerikaner hårdare. Som svart man i USA löper man 2, 5 gånger större risk att bli dödad av en polis jämfört med om man är vit. En av 1000 svarta män dör av polisens övervåld. Det är en otroligt hög siffra.

Det finns något som kallas ”the talk” som afroamerikanska föräldrar håller för sina barn. Det går ut på att aldrig säga emot en polis, aldrig visa minsta lilla tillstymmelse till aggressivitet och alltid visa händerna. Detta såklart för att inte bli ihjälskjuten.

Upploppen i USA just nu handlar inte bara om mordet på George Floyd, de handlar om den ständigt närvarande rasismen och om den ekonomiska ojämlikheten (inte minst under pågående pandemi då dödstalen för svarta och andra minoriteter är många gånger högre än hos vita).

Folk med alla sorters hudfärg protesterar nu i otaliga amerikanska städer mot orättvisorna. De allra flesta demonstrationer är fredliga, men på flera håll har individer tagit till våld. Som på många andra håll i USA ikväll råder det därför i Downtown Los Angeles, West Hollywood och Beverly Hills utgångsförbud mellan kl 20 och 5:30.

Alla hoppas på att inte fler ska mista livet, men ingen vet hur det kommer att sluta.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *