Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Nycklar, plånbok, mobil och ansiktsskyddet

30 maj , 2020, 03.12 peppe

 

Kära läsare,

på de finländska nyhetssajterna läser jag att Social- och hälsovårdsministeriets utredning om ansiktsmasker visar att deras förmåga att stoppa virusspridningen bland befolkningen är obetydlig. Här i Kalifornien håller man inte med, här är det fortfarande obligatoriskt att bära ansiktsskydd när man rör sig bland människor (vare sig man är ute eller inne).

Jag har ännu inte etablerat en rutin där jag drar på ansiktsskyddet när jag ska ut. Nycklarna, plånboken och mobilen kommer med, men att lägga till ansiktsskyddet på listan har varit oväntat svårt. Det leder till att jag ofta stiger ut på gatan, ser någon med ansiktsskydd, påminns om situationen och får lov att gå in igen.

Igår hade jag kommit ganska långt upp på gatan när jag märkte att jag glömt skyddet hemma igen. Jag övervägde att vända om, men eftersom ett par kompisar väntade bara några hundra meter ifrån mig beslöt jag mig för att gå på stadens gator med naket ansikte.

Jag inbillade mig att jag fick stränga och besvikna blickar av folk jag mötte. Jag tog långa omvägar runt dem och mötte inte blickarna. Ingen sa ändå något och när jag var framme vid vännerna och picknickfilten kunde jag andas ut.

Först senare slog det mig hur otroligt privilegierad jag är. Det handlar såklart om min hudfärg. Om jag var svart eller latino eller, i det här fallet ännu värre, hade ett asiatiskt utseende skulle jag garanterat inte våga bryta reglerna. I ett land där främlingsfientlighet och rasism är etablerade blir situationen ofta ännu värre under svåra tider. Enligt Human Rights Watch har hatbrotten mot speciellt asiater ökat lavinartat sedan mars 2020.

Det har de allra flesta av oss som är vita inte direkt märkt av. Det värsta som kan hända mig om jag går ut utan ansiktsskydd är en arg blick.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *