Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Hjärnskador och universitetsutbildning

6 feb , 2020, 18.40 peppe

 

Kära läsare,

I Los Angeles trängs miljonärer med uteliggare. På strandpromenaden framför de enorma miljonhusen blandas turister med knarkare. Kontrasterna är stora och segregeringen djup. I USA är det svårt att klättra uppåt på den socioekonomiska stegen. Alla hudfärger finns såklart representerade i alla samhällsklasser, men det är mycket tydligt att det inte är en jämn fördelning.

Trots att bara åtta procent av Los Angeles invånare är svarta är hela 44 procent av de hemlösa mörkhyade. I de rikaste områdena i storstäderna är majoriteten vit och eftersom de kommunala skolorna delvis finansieras av fastighetsskatten leder det till att barn i vita familjer får den bästa utbildningen. En bra grundutbildning leder till större chanser att få en bra högra utbildning.

New York Times podcasten The Daily hade för ett par veckor sedan ett avsnitt som handlade om hur farlig sporten amerikansk fotboll egentligen är. Det är inte bara de riktigt ordentliga hjärnskakningarna som spelarna ibland drabbas av, det är de nästan dagliga små skakningarna av hjärnan som först inte ger några symptom, men som tjugo-trettio år senare leder till hjärnsjukdomar.

De vita föräldrarna har i allt större utsträckning valt bort amerikansk fotboll och styr sina barn spela mindre farliga sporter som baseball och basket. Föräldrar till barn med mörkare hudfärg är såklart också medvetna om hur farlig sporten är, men väljer ändå att låta sina barn spela eftersom duktiga spelare kan få stipendier till fina universitet och därmed en större chans till en mer säker ekonomisk framtid. 

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *