Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

En sorgens dag i LA

27 jan , 2020, 19.42 peppe

 

Kära läsare,

igår på kvarterscafét fick vi höra nyheten om att basketlegenden Kobe Bryant hade omkommit tillsammans med sin trettonåriga dotter och sju andra personer i en helikopterolycka i Calabasas, norr om Downtown Los Angeles. Just den här söndagen låg dimman ovanligt tät och till och med Los Angeles-polisen, som annars puttrar över staden, valde att hålla sig på marken på grund av de dåliga väderförhållandena.

Kobe Bryant-olyckan var det enda folk talade om på caféet och skulle vara det enda samtalsämnet resten av dagen. Det var det folk talade om på hajken i bergen, i trafikljuset och på kvällens restaurang. Bryant, som var sitt lag troget i tjugo år, var mer än en basketspelare för LA Lakers, han var en ikon som förde samman den annars segregerade staden.

Ett par timmar efter morgonkaffet träffade jag en kompis som kört förbi olycksplatsen. Hon berättade att folk hade kastat sig i sina bilar och nu stod i Lakers speltröjor nedanför berget där den ännu brinnande helikoptern låg, eller det som fanns kvar av den, och grät.

Det är bara Bryans fem mästerskap, lojalitet och talang som gjorde att folk älskade honom så mycket. Bryant, och andra framgångsrika idrottsstjärnor, hör till de få som verkligen klarat av att göra den amerikanska drömmen. De som börjat med tomma fickor och genom sporten klättrat sig upp till ett liv med stora villor, bilar och helikoptertransport.

I ett land där den sociala mobiliteten knappt alls rört på sig sedan 1990-talet och man föds och dör i samma samhällsklass är The American Dream nuförtiden mest en utopi. De senaste 30-40 åren har lönerna stagnerat medan kostnader för utbildning och bostäder skjutit i höjden. Det är dyrt att få en bra utbildning. De bästa kommunala skolorna ligger i förmögna områden och de med mest pengar sätter sina barn i privatskolor. Terminsavgifterna på universiteten har mer än fördubblats sedan 1980-talet.

Trots att de dyraste platserna längst fram på planen i Staples Centre kan kosta flera tusen dollar är basket ändå något alla, oberoende av samhällsklass, kan njuta av. Kobe Bryant gav hopp för dem som föddes utan förmögna föräldrar och förde samman en stad.

Hälsningar från Los Angeles,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *