Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Bland spådamer och horoskop

9 Dec , 2019, 00.33 peppe

 

Kära läsare,

I fredags satt jag på en middag tillsammans med några kompisar. Restaurangen lågg vägg i vägg med en affär som sålde kristaller, spåkulor, drömfångare, tarotkort och tusentals andra saker kopplade till det övernaturliga. Butiken erbjöd också kunderna att få sin framtid läst av en spådam. Det kortaste alternativet var en kvart som kostade 20 dollar.

På middagen började vi prata om medium och spådamer. Det visade sig att jag var den enda i sällskapet som ställde mig skeptisk till detta. Äh, rakt på sak: Jag tror inte att det finns människor som ska läsa andras framtid. Jag tror att man som mottagare tolkar spådamens kommentarer så de passar in i ens eget narrativ och selektivt glömmer bort det som inte alls stämmer.

Jag möttes av bestörtning och kände mig plötsligt som en otroligt tråkig och fyrkantig person. En fantasilös och cynisk surpuppa.

Här i Los Angeles är det mycket vanligare att folk tror på medium, änglar, spöken och horoskop än hemma i Helsingfors. Förra veckan talade jag med en stormrik VD för ett stort företag, han styrde fort in samtalet på horoskop och förklarade att han varit tvungen att skilja sig från sin exfru eftersom hennes stjärntecken inte passade ihop med hans. En kvinna i min närhet väntar tills det blir fullmåne innan hon hon börjar en ny medicinkur och fredagens Uberchaufför pratade om sit tidigare liv som jägare i Indien på 1800-talet.

Jag gillar egentligen det. Livet blir lite roligare om man kan tala med de döda och få detaljerad information om sin framtid. Initialt störde jag mig på människor som kapitaliserar på andras sorg eller osäkerhet, men om man ser spådamer och astrologer som rent nöje och fantasi, ett alternativ till Netflix eller Disneyland är det väl ingen större fara skedd?

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *