Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Hur skriver man en barnbok

5 Dec , 2019, 00.49 peppe

 

Kära läsare,

på min andra blogg (ja, jag har en annan blogg vid sidan om denna, men älskar dem likaledes som en mor älskar alla sina barn) fick jag en fråga om hur det gick till när jag skrev min första barnbok och hur många böcker jag fått ihop under årens gång. Eftersom den andra bloggen haltar tänkte jag publicera svaret här:

Moa:

”Eftersom jag själv är i bokskrivartagen så vill jag gärna veta mer om hur det gick till när du gav ut din första barnbok (idé, skrivande, inskick och så där), hur många böcker du gett ut totalt och vad du drömmer om i framtiden med boksrivandet 🙂

Fasiken vad kul! Ser mycket fram emot att läsa din barnbok! Alla mina böcker har hittills kommit som förslag från olika förlag. Min första barnbok ”Monster på toaletten och andra historier om Kim” var min första (och hittills enda) bilderbok. Förlaget Tactic ville att jag skulle skriva något för dem så jag skrev en historia. Hade ingen aning om hur man skriver en berättelse för barn så jag skrev på. Det enda jag visste var att den absolut inte skulle bli för pedagogisk eller ha över huvudet-blinkningar till den vuxna som läste högt. Förlaget gillade manuset, men tyckte att det var lite kort och bad mig skriva några till. Sammanlagt blev det fem historier som alla mer eller mindre baserar sig på lögner jag berättat för Vidar när han var mindre. 

Med mina andra förlag har jag vanligtvis bollat texter fram och tillbaka, redigerat och diskuterat. Den här gången skickade jag in texten, förlaget sa tack och föreslog en illustratör (de jag föreslog dög inte) och sen blev det bok som också kom ut på finska. (Lite bitter för att Schildts & Söderströms som är mitt vanliga finländska förlag inte översatt någon av mina böcker till finska). 

Jag har hittills skrivit åtta böcker, den nionde utkommer i höst. Två av dem har jag spökskrivit. Jag har också översatt två böcker till svenska och medverkat i ett antal med kortare texter. 

Jag är så ambivalent till bokskrivandet. Älskar det och avskyr det. Det som kommer att ske är att jag skriver ett par hästböcker till. Skriver en bok om USA (Livet & barnet, Livet & Patriarkatet och Livet & Amerika blir väl en snygg trilogi?). Jag vill också skriva en roman om 40-åringar i Los Angeles/Stockholm/Helsingfors. En slags lös fortsättning på Vackra människor. Men jag vill också skriva film- och tv-manus. Blir mycket att skriva inser jag nu. Hur ska man orka med det? Vill ju helst bara ligga i sängen och kolla på tv-serier, rida en häst eller tre då och då.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *