Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Vad har Helsingfors och Maui gemensamt?

14 okt , 2019, 19.32 peppe

 

Kära läsare,

vid skrivande stund är skogsbränderna kring Los Angeles under kontroll, men luften är fortfarande dålig. Under helgen blåste det direkt från elden ner till oss på stranden och på lördag och söndag stängde staden Santa Monica alla parker och utomhusaktiviteter på grund av den dåliga luftkvaliteten. Staden rekommenderade också folk att hålla sig inomhus med stängda fönster och dörrar.

Jag hade givetvis laddat ner en app som informerar mig om luftkvaliteten och igår eftermiddag hittade jag en lucka på några timmar då appen visade grönt och jag kan mig ut på en springtur. Hemma i Finland hade jag aldrig tänkt på att rök i luften skulle begränsa mitt springande.

I våras besökte vi Hawaii och det första min man Magnus sa när vi steg ut från flygplatsen var: ”Den här luften smakar som i Helsingfors och Stockholm!”. Först fattade jag inte vad han menade, men sen insåg jag att det var frisk och ren luft han syftade på. Att andas hawaiiansk luft var som att andas nordisk luft. Att andas kalifornisk luft är att andas in rök, smog och sandpartiklar. Ifjol köpte vi en luftrenare att ha i sovrummet.

Motsvarande gäller dricksvatten. Det första jag gör när vi kommer till Stockholm och Helsingfors brukar vara att dricka ett stort glas kranvatten. Att köpa vatten på flaska i Norden borde vara strängt förbjudet. Det finns ingen som helst orsak till att byta ut det otroligt goda kranvatten mot smutsigare flasksådant.

Vattnet här i Santa Monica går visserligen också att dricka direkt från kranen, men gott är det inte precis. Dricker man det iskallt går det att få ner, men samma njutning som Päijännevattnet är det inte på långt när.

Det här sitter jag och tänker på när jag saknar Norden som mest. Hur bra ni har det med luft och vatten.

Hälsningar från inomhus,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *