Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Nu börjar brandsäsongen

11 okt , 2019, 04.57 peppe

 

Kära läsare,

för exakt ett år sedan hade vi gäster från Sverige. De var här för att hälsa på oss, uppleva en amerikansk Halloween och såklart njuta av en lite varmare höst än hemma. Sista kvällen åkte vi ut till Malibu och åt middag på en uteservering. Det var en av de där sista varma kvällarna, men också ganska blåsigt. En varm vind fick ljusslingorna på restaurangen att gunga fram och tillbaka och jag var tvungen att sno ihop håret i en hästsvans eftersom det blåste mig i ansiktet hela tiden.

Följande morgon läste jag nyheterna om bränder som brutit ut i Kalifornien. Bland annat i Malibu där vi suttit kvällen innan. Vinden hade gjort att elden spred sig blixtsnabbt och polisen höll tillsammans med brandkåren på att evakuera stora områden.

I morse när jag tog en ridlektion och medan jag övade galoppombyten började det blåsa varmt igen. Vinden ökade i styrka och när jag en halvtimme senare ledde hoppade av blåste det så mycket att hinder föll omkull på ridbanan. Jag kom på mig själv av att känna efter ifall det luktade brandrök i luften.

Bränderna är ett återkommande höstfenomen, men aldrig har de varit så våldsamma som ifjol. Under våren regnade det osedvanligt mycket i Kalifornien, växtligheten prunkade, sen kom sommaren och det mesta förvandlades till torrt fnöske. Perfekt om man är en skogsbrand.

I norra Kalifornien, kring San Francisco, har elleverantörer försökt undvika bränder genom att helt sonika stänga av elen. Det kan ju tyckas som en god idé, men de hushåll som plötsligt måste leva utan elektricitet har inte varit överlyckliga. Som mest var det 800 000 kunder som inte kunde tända lampan eller ladda telefonen. Flera skolor var tvungna att hålla stängt.

Det brinner redan på flera olika håll i Kalifornien, men än så länge verkar bränderna vara under kontroll. Jag återkommer med mer rapportering om någonting händer (och jag var strömtillförsel).

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *