Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Gratis skolor kostar pengar

24 aug , 2019, 01.26 peppe

 

igår drog skolåret igång igen, 4th grade för nioåringen. När han började Kindergarden för fyra år sedan grät han, den här gången gjorde han små glädjedanser med kompisar han inte sett på hela sommaren. Tiderna förändras.

Som föräldrar blir det en hel del jobb när skolåret drar igång. Förutom all frivilligverksamhet som vi uppmanas göra ska försärkingspapper fyllas i, jordbävningsväska packas (extra tröja, bild på resten av familjen, några dollarsedlar) och donationer ska in. Det här året donerar vi ca 1500 dollar. Antagligen mycket mindre än de flesta andra.

Eftersom det är en kommunal skola nioåringen går i är skolgången gratis, men föräldrarna uppmanas donera efter förmåga. Ingen kommer att jaga pengarna, men under året finns det många chanser att ge sitt bidrag till en pott som gör att barnen får mer material, fler utflykter och utökad kompetens i from av experter som bjuds in.

Det här leder såklart till att skolor med förmögna familjer har enormt mycket mer att erbjuda än skolor i fattigare områden. Vilket i sin tur leder till lite sämre utbildning för barnen som har det lite sämre ställt och ingen rör sig från sin samhällsklass. De rika förblir rika och så vidare.

Ibland gör det amerikanska systemet mig ganska nedslagen.

Hälsningar från Santa Monica,

peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *