Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Hemkörda blåbär

22 aug , 2019, 19.41 peppe

 

Kära läsare,

hemma i Stockholm brukar jag få recensionsexemplar av böcker. Eller jag får en avi och kan sedan hämta ut böckerna på närmaste postkontor. Det tar mig cirka en kvart att promenera till posten, en ganska skön promenad faktiskt, men trots det (jag skäms för att erkänna detta) irriterar det mig lite att vara tvungen att gå hela vägen till posten. Parera öppettider och väder.

Jag är nämligen bortskämd med USA där alla leveranser levereras med en knack på dörren till mitt hem. Är jag inte hemma ligger paketen snällt och väntar utanför. Otroligt praktiskt. Snabba är leveranserna också. Enkelheten och snabbheten har lett till att jag sällan besöker en fysisk affär. I själva verket besöker jag sällan något annat än Amazons webbutik. Så otroligt smidigt.

Imorse när jag tog emot veckans matpaket låg det en liten förpackning blåbär i en av de stora bruna papperspåsarna. Det händer ganska ofta, att en liten produkt förpackas i en jättestor kartong eller papperspåse, men den här gången, kanske med perspektiv på klimatmedvetna Sverige, fattade jag ett aktivt beslut att det får vara nog. Det är inte hållbart att varor ska köras hem till mig i enorma förpackningar när jag kan ta en promenad upp till mataffären eller varför inte bondens marknad.

Enligt en intervju i Sveriges Radio med Malin Henriksson, forskare vid statens väg- och transportforskningsinstitut VTI, kör de hushåll med bil lika mycket som man gör tidigare till affären öven om de beställer mat hem. Man storhandlar inte längre utan kompletteringshandlar snarare. Bilresorna har minskar med andra ord inte genom e-handel av matvaror.

Kläder är en ännu värre klimatbov eftersom folk beställer flera olika storlekar och returnerar de som inte passar. I genomsnitt returneras 22 procent av alla kläder som köps online i Sverige, men andelen varierar mellan 18 och 60 procent. Till exempel returnerar unga människor mer kläder än äldre, och kvinnor mer än män. Och trendiga plagg returneras mer än basplagg. Enligt sajten Aktuell hållbarhet måste varorna kontrolleras, hanteras och återförpackas innan de får säljas på nytt. Vissa större företag har särskilda lager som hanterar returnerade varor. Andra kontrakterar ofta ut hanteringen till länder som Polen eller Estland – eller till och med till länder i Asien för att hålla nere personalkostnader och andra kostnader.

I grund och botten handlar väl klimatkrisen om just detta. Hur mycket bekvämlighet är den moderna människan redo att pruta på. För min del är en del av svaret hemtransporter. Jag behöver inte få mina blåbär hemkörda. Det kanske inte har en dramatisk förändring på klimatkrisen och är väl mest ett tecken på att jag är medveten medelklass, men det känns moralisk rätt och det är väl den enda kompassen en sekulär människa har nuförtiden.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *