Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles,Stockholm

The Big One – trygga Norden

9 jun , 2019, 11.50 peppe

 

Kära läsare,

under vårt andra år i Los Angeles skakade några små jordbävningar om staden. De var så pass små att de bara fick spegeldörrarna i vårt sovrum att vibrera högljutt och var över på några sekunder. Det var mer spännande än skrämmande. Samtidigt var det en påminnelse om att området vi bor i förr eller senare, mer sannolikt förr, kommer att drabbas av en riktigt stor jordbävning.

Historiskt sett har Kalifornien skakats om att stora jordbävningar i en takt av vart 100/150 år. Nu är det 160 år sedan den riktigt stora. År 1994 drabbades Northridge, nordost om Los Angeles, av ett skalv på 6, 7 magnitud. Staden skakade under 10-20 sekunder, det låter kanske inte som speciellt länge, men när marken under en mer påminner om ett rasande hav är några sekunder en evighet. Knappt 60 personer dog och 90 000 byggnader skakades.

Jag är ständigt medveten om jordbävningsrisken, me eftersom det är så skrämmande väljer jag att likt en struts stoppa huvudet i sanden och låtsas som ingenting. Jag vet att det är dumt och att vi borde fylla på våra matförråd, se till att bilen alltid är laddad till minst hälften, att vi har vatten för minst en vecka och aldrig sova naken. Ändå gör vi inte det. Kanske för att vi då påminns om att jordbävningen är ett verkligt hot.

Just på grund av obehaget väntade jag tills vi hade landat i trygga Norden innan jag började lyssna på NPR’s nya podcast The Big One. Här får vi följa med en person som är nere i Downtown Los Angeles när den stora jordbävningen ruskar om staden. Pedagogiskt går programledarna igenom risker, förklarar vad som inte lönar sig att göra och vad som är en god idé att genast sätta igång med. Podden varvas med historier berättade av personer som varit med om stora jordbävningar på andra platser i världen.

När jag joggar över Gärdet med podden i öronen känner jag en stor tacksamhet för att få vara född på en plats utan större naturkatastrofer. Jag lovar också mig själv att när vi kommer hem till LA i augusti verkligen packa den där jordbävningsväskan och ha mer vatten än vin i förråden. Sedan upprepar jag mantrat som barnen i skolan får lära sig: Sök skydd under ett bord och håll i det.

Hälsningar från Stockholm,

Peppe

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *