Peppe bloggar om livet på västkusten

Finland,Kultur,Los Angeles

Community, en känsla av gemenskap

9 apr , 2019, 22.01 peppe

 

Kära läsare,

en fin sak med USA, eller i alla fall den lilla del där vi bor, är det så kallade communityt. Jag har ännu inte hittat en bra motsvarighet på svenska. Community är mer än samhälle och grannskap. Det är mer som en förlängning av familjen. Folk som känner en och håller ögonen på en. Jag tänker ibland att det är bristen på socialskydd som gjort att folk känner ett visst ansvar över varandra. Eftersom staten inte finns där mer ett skyddsnät måste människorna som bor nära varandra göra det. Man hälsar på varandra, har koll på varandras barn och hundar.

Community är ingenting som nödvändigtvis skapas av sig självt. Det är PTA, föräldraföreningar på skolan, kvartersfester och Facebookgrupper som Buy Nothing Santa Monica. Jag har skrivit om gruppen förut, i den ger folk i grannskapet bort grejer de inte längre behöver. Det kan vara allt från möbler, barnkläder och köksredskap till cyklar och mat. Först trodde jag att det bara handlade om en hållbar livsstil. Att sluta slänga bort och köpa nytt. Men ju mer jag läser inläggen i gruppen börjar jag inse att det handlar om att skapa ett community. En känsla av gemenskap. Att lära känna sina grannar och veta att man gjort någon som behövde ett matbord eller en kaffekokare glad.

Jag är imponerad över det här målmedvetna uppbyggandet av en gemenskap i grannskapet. Fast det sker väl också i Finland? Minns att man i mina gamla kvarter i Rödbergen ordnade kvartersfester. Å andra sidan föll dessa kanske inte precis alla invånare i smaken. Då är en ge bort-grupp på Facebook lite mer övergripande.

hälsningar från Santa Monica,

peppe

 

Läs också

4 kommentarer

 1. Kurt skriver:

  Community är ju ett system som finns i många länder. I t ex Somalia eller Albanien brukar det ju kallas klansamhälle

 2. Mormor skriver:

  Tack för din trevliga blogg med intressanta jämförelser mellan livet i USA och i Finland.
  Kul sammanträffande, att du just nu skrev om ordet community; i går hade jag nämligen anledning att slå upp detta ord. Enligt Institutet för de inhemska språken betyder ’community’ bara ’mötesplats på internet’ och rekommenderad böjning är: en community, communityer. (Adressen där jag hittade detta är: http://kaino.kotus.fi/sanat/ordforradet/?-a=lista&-id=524355&-p=1&-f=community) I ditt inlägg talar du om ’communityt’ och så skulle mitt språköra också säga. Men okej, communityn då!
  Dessvärre har inte jag heller något bra ord för ’community’ i den betydelse du avser. Granngemenskap är för snävt, antar jag. Kvartersgemenskap, stadsdelsgemenskap? Nånting med ’lagandan’? Hoppas du skriver i din blogg om du kommer på nåt bra!
  Allt gott.

  • peppe skriver:

   Tack för trevlig kommentar och idéer på vad community kunde heta på svenska. Kvartersgemenskap gillar jag mycket! Ha en fin början på våren!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *