Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism

Minna Canth-dagens hälsning

19 mar , 2019, 17.32 peppe

 

Kära läsare,

mars månad betyder att min kära make har två jobb. På dagarna producerar han Svenska Hollywoodfruar och på nätterna producerar han podcaster. Själv förvandlas jag ofrivilligt till en hemmafru. Egentligen är det amerikanska systemet baserat på kärnfamiljen uppbyggt precis så här. Mannen i familjen jobbar långa dagar och kvinnan sköter om hem och barn. Ifall hon också lönearbetar krävs det minst en tredje vuxen i form av en barnflicka i ekvationen. Eftersom vi inte har en sådan jobbar jag mellan 12-14 då tvååringen sover.

Jag är väl medveten om att mars månad är undantagstillstånd och vi kommer att återgå till det normala i april, men jag är ändå otroligt irriterad på ojämställdheten. Det oavlönade hushållsarbetet är så otacksamt och ja, just oavlönat. Att fylla kylskåpet, plocka upp strumpor, köpa wc-papper, tvätta och byta lakan är osynliga göromål som bara uppmärksammas då de inte är gjorda. De är också uppgifter som aldrig tar slut. Det dyker alltid upp fler strumpor och kylskåpet blir allt tommare för varje dag som går.

Under mars månad blir det extra tydligt för mig hur otroligt orättvist det är att folk, oftast på basen av kön, har olika arbetsuppgifter och jobb. Att den ena i familjen får en lönecheck i slutet av varje månad, medan den andra på sin höjd får ett tack. Pengar är inte allt här i världen, men de ger en viss form av frihet. Och hur mycket en förälder än älskar sina barn behöver hon ibland få förverkliga sig själv.

Nu måste jag sluta för att laga lunch åt ett barn och sedan ta honom till skolan. Längtar till april.

Glad jämställdhetsdag!

/Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *