Peppe bloggar om livet på västkusten

skola,USA

De förmögna vinner över de rika

15 mar , 2019, 16.42 peppe

 

Kära läsare,

tiden bara susar iväg och jag firar åttaåringen som blev nio och läser att ett gäng förmögna föräldrar betalat för att få in sina barn till elituniversitet. Eftersom flera av universiteten redan kostar kring 50 000 dollar om året i terminsavgifter, plus boende, kurslitteratur och annat leverne räcker det tydligen ingen längre att vara vanligt rik. En 58-årig konsult här i Los Angeles har ”hjälpt” föräldrar att få in sina tonåringar i landet mest prestigefyllda universitet genom att förfalska idrottsresultat, fuskat på standardiserade test och helt enkelt mutat universitetspersonal.

Mitt gamla universitet USC är ett av universiteten som anklagas för att ha tagit emot studenter som kommit in utan konkurrens. Igår skickade universitetet ut ett mail till alla alumner, beklagade incidenterna  och meddelade att minst två personer som misstänks för att ha tagit emot mutor har fått sparken. Det är ju inte så farligt för oss som redan gått ut, men alla de som fått ett nej till en studieplats kommer givetvis nu att fundera på om en tonåring med förmögna föräldrar knep platsen genom att betala sig in.

På USC finns det en ytterst populär filmskola (den ena vingen i byggnaden är donerad av Steven Spielberg och den andra av George Lucas). På mitt masterprogram kunde man fritt välja mellan kurser på universitetets alla fakulteter, utom på just filmskolan som aldrig hade minsta lilla öppna kurs öppen. Hollywood Reporter skriver om hur skådespelaren Lori Loughlin och hennes man designern Mossimo Giannulli betalat en halv miljon dollar för att säkra en plats för sina döttrar där. Systrarna fick gå på den oerhört populära manusskrivarlinjen. Enligt Hollywood Reporter är det landets bästa.

I alla fall handlar det inte så mycket om att själva utbildningen skulle vara så oerhört mycket bättre på elituniversiteten. Däremot är kontaktnätet det. Precis som familjer väljer privatskolor för sina barn med förhoppningen att barnen ska bli kompisar med barnen till kändisar och föräldrarna därmed ska få en öppning till nöjesindustrin här i LA, är de mest prestigefyllda universiteten ställen där man träffar rätt folk.

Det säger väl nåt om samtiden att det inte längre räcker med att vara rik för att få en bra utbildning i USA, nu norpar de riktigt förmögna åt sig platserna.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

En kommentar

  1. Kurt skriver:

    Nu är ju inte det här rimligen någon nyhet, så här har det ju alltid varit i USA. ALLA Amerikanska politiker av någon dignitet har ju t ex passerat ett elituniversitet och de har ju inte tagit sig in där baserat på sina egna kunskaper eller idrottsprestationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *