Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles,Uber

Två verkligheter i en Uber

25 feb , 2019, 01.11 peppe

 

Kära läsare,

I min lilla Santa Monica-bubbla pratar jag oftast med folk som lever ganska liknande liv som jag. Trots att jag ibland kan överraskas av små, men tydliga kulturskillnader mellan mig och amerikanerna är vi mer lika än olika. Detsamma gäller folk hemma jag har kontakt med över sociala medier. Vi funderar på liknande saker, har ångest över klimatkrisen, funderar på semestrar, middag och pratar väder och politik. Det är sällan jag får tillfället att tala med folk som lever i xhelt annorlunda verkligheter.

Det gör jag nästan enbart när jag åker Uber. Igår hälsade jag på en kompis i Hollywood och tog sen en Uber hem. Vi hade druckit ett par glas vin och jag är inte den som vill sätta mig bakom ratten med alkohol i blodet. Det finns tillräckligt många olyckor i LA-natten utan mitt bidrag. Chauffören, en kvinna på drygt 60, började småprata med mig. Hon berättade om sin favorithobby –att lägga pussel och att hon på grund av sin dåliga rygg varit tvungen att jobba som Uberförare istället för frisör, som hon utbildad sig till.

Eftersom det tar 45 minuter att åka från Hollywood till Santa Monica blev samtalet snart djupare och jag frågade henne varifrån hon kom. El Salvador sa hon och berättade att hennes föräldrar skickar henne till USA när hon var sexton. Hon hade åkt bil och tåg och smugglats över gränsen. I USA kände hon knappt någon än de släktingar hon fick bo hos. Hon talade heller ingen engelska. Hennes släktingar ville inte att hon skulle studera. De var rädda för att det skulle komma fram att hon var illegalt i landet.

När hon fyllde sjutton blev hon gravid och födde en liten flicka. Flickans pappa blev inte långt därefter mördad. Tre år senare blev hon våldtagen och gravid. Det var först nyligen hon berättat det här för sin son. För honom var det en chock att höra att hans pappa inte var den han trodde. Sonen blev så arg att han bröt med sin mamma för en tid. Nu har de återförenats.

Vi pratade en stund om våldet i El Salvador och vikten att som kvinna kunna försörja sig sig själv. Sen var vi framme i Santa Monica. Jag önskade henne lycka till. steg ur bilen och tillbaka in i min trygga medelklassbubbla.

Hälsningar från LA,

Peppe

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *