Peppe bloggar om livet på västkusten

Kultur,Los Angeles

Ovaccinerade barn med vaccinationsbevis

21 feb , 2019, 03.45 peppe

 

Kära läsare,

Hög inkomst går sannerligen inte hand i hand med kunskap. I många av Los Angeles mest välbärgade områden låter föräldrar bli att vaccinera sina barn. Enligt The Atlantic kan upp till 60-70 procent av barnen i vissa skolor vara ovaccinerade. Liknande siffror finns i länder som Sudan och Chad. De här siffrorna har några år på nacken. Jag var chockad när jag läste dem, men har inte tänkt så mycket på det sedan dess.

Döm om min förvåning då vår egen barnläkare berättade att hen minst en gång i veckan blir erbjuden en generös muta för att skriva ut ett vaccinationsbevis trots att barnet inte blivit vaccinerat. Orsaken? Jo, många skolor kräver ett bevis för att barnet överhuvudtaget ska få gå där.

Det ironiska är att Los Angeles är en stad som är känd som en stad som prioriterar hälsa. Här väljer folk att motionera istället för att festa. Staden är känd för att dess invånare lägger sig tidigt och stiger tidigt upp. De dricker grönkålssmoothies och bokar möten på vandringar i bergen kring staden. Föräldrarna köper enbart ekologisk mat och tar sina nyfödda på babyyoga. Samtidigt som en del av dem utsätter sin avkomma för livsfara genom att inte vaccinera dem.

Enligt The Atlantic måste minst 92 procent av en grupp vara vaccinerade för att den så kallade flockeffekten ska fungera. Flockeffekten innebär att även ovaccinerade får ett indirekt skydd när smittan inte längre cirkulerar i samhället. Det är för övrigt inte nödvändigt de förmögna föräldrarnas ovaccinerade barn som får lida, utan de som av olika orsaker, som till exempel nedsatt immunförsvar, som drabbas.

Människans egoism och okunskap är skrämmande. Men barnläkaren försäkrade oss om att hen aldrig skulle drömma om att ta emot en muta och skriva ut ett falsk vaccinationsbevis.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *