Peppe bloggar om livet på västkusten

Kultur

Åttasekundersregeln

20 feb , 2019, 05.00 peppe

 

Kära läsare,

häromdagen började jag prata med en person som inte trodde på människans delaktighet i klimatförändringen. Diskussionen skedde på Facebook (när jag tänker efter har jag faktiskt haft några motsvarande vid middagsbord också, men de blir allt färre. Diskussionerna alltså, lyckligtvis inte middagsbjudningarna). I mitt stilla sinne tyckte jag att personen jag pratade med var otroligt okunnig och det ryckte i mina fingrar att skriva någonting mindre snällt. Det var ganska tydligt att människan på andra sidan skärmen inte var speciellt imponerad av min hjärnkapacitet, hen heller. Jag var på vippen att skriva ut exakt vad jag tänkte, men så kom jag att tänka på att den svenska professorn Michael Dahlén brukar säga att man alltid ska vänta i åtta sekunder innan man svarar en person man inte håller med.

På åtta sekunder hinner hjärnan: ”….alldeles automatiskt utveckla känslor som empati och förmågan att känna med andra människor. Jag har testat det också, och kollegor har gjort neuropsykologiska mätningar. Det visar sig att det faktiskt tar bara åtta sekunder att sätta sig in i hur någon annan tycker och tänker och mår. På den tiden hinner hjärnan lysa upp i alla möjliga vackra färger på de scannade bilderna och börja förstå varför någon gjorde eller sa något, vad hen förmodligen egentligen menade och vilka konsekvenser det vi skriver eller säger kan få för andra” skriver Dahlén i Göteborgs-Posten.

Jag tänkte på det här, andades och länkade till NASA, FN:s IPCC rapporter och några artiklar om klimatförändringen på New York Times. Sen önskade jag, helt oironiskt, personen en bra dag. Vet ni vad, det kändes bra. För hur skönt det än är att sätta dit en person känns det ännu bättre att vara en empatisk människa.

Nu skriver jag inte det här för att (enbart) slå mig själv på bröstet för att jag är en så god människa. Jag följer verkligen inte alltid åttasekundersregeln, speciellt inte när jag bråkar med min man eller tappar tålamodet med mina barn. Jag har mycket långt kvar till konstant förståelse och empati. Jag ville ändå tipsa om den här regeln för er som, liksom jag, ibland får lust att debattera med oliktänkare på internet. Åtta sekunder är en ganska kort tid för att själv behålla sin värdighet. Och inte förstöra en annan person dag.

Hälsningar från självgodhetens högborg,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *