Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles,Okategoriserade,USA

Fosterländsk i USA

16 feb , 2019, 22.11 peppe

 

Kära läsare,

ni vet hur det är okej för en själv att kritisera föräldrar, syskon och partners, men när någon annan gör det är det bara oförskämt? Så känner jag ofta inför USA. Att himla med ögonen och oja sig för allt vad det här landet, invånarna och inte minst presidenten hittar på är vardagsmat i mitt hem, men så fort någon hemma i Finland snackar skit om USA får jag en stark impuls att försvara mitt nuvarande hemland.

Ärligt talat är det att skjuta mot öppet mål att kritisera USA. Det finns så mycket konstigt och ologiskt här, som till exempel pr-knepet att kalla landet fritt. För att inte tala om den amerikanska drömmen som försöker övertyga om oss att vem som helst kan bli vad som helst. Det stämmer såklart inte. Den sociala mobiliteten existerar knappt. Man dör i samma samhällsklass som man föds i. Här finns ingen social trygghet, rasismen är utbredd, skolorna är av varierande kvalitét, koldioxidutsläppen per invånare är enorma och så  vidare.

Ändå bubblar det upp motargument i mig när någon påpekar ovanstående. Jag börjar alltid med att förklara att Kalifornien inte är som resten av USA. Här tänker man på miljön! Solenergi! Elbilar! Bäst på att dela bilskjuts! Förbjudet med plastpåsar i mataffärer och först i landet med att förbjuda mikroplast i kosmetika! Och djurens rättigheter: Pälsförsäljning förbjuds om några år och djuraffärer får bara sälja hittedjur. För att inte tala om all kreativitet, den positiva attityden, universiteten och naturen, klimatet och skönheten! Mångfalden! Maten! Avokado! Ja, som ni märker kan jag hålla på hur länge som helst.

I mina svagaste stunder kan det gå så långt att jag försiktigt petar i det som inte är så himla bra i Finland. men jag brukar fort backa. För Finland är ju också mitt land. Och när en amerikan vågar säga något negativt om det (det händer i och för sig YTTERST sällan) blir jag som en rasande björnmamma som ska försvara sina ungar.

Hälsningar från USA,

Peppe

 

PS i  Magnus och Peppes podcast talar vi varje vecka om USA och i det senaste avsnittet om amerikansk fosterländskhet.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *