Peppe bloggar om livet på västkusten

Kultur

Podcasten år 2019

24 jan , 2019, 19.40 peppe

 

Kära läsare,

som ni vet är jag en stor poddlyssnare. Jag konsumerar både svenska och engelskspråkiga poddar och har nu också börjat orientera mig i den finskspråkiga poddvärlden. Podden är det självklara nya mediet då nutidsmänniskan redan fyllt upp de flesta minuter av sin dag med familj, jobb, träning, instagram, snapchat, facebook, twitter och Youtube. Det finns liksom inte mycket plats kvar för att pressa in ytterligare umgänge eller skärmtid. Podden kan smygas in under promenaden till mataffären, under träningen och medan man viker tvätt. Ingen sekund ska förlöpa utan underhållning.

Hur kommer det då gå för podden 2019? Här kommer mina tankar om det. Podcaster kommer att bli ännu mer mainstream och nå ut till både äldre och yngre. Det finns redan en podd för alla intressen. Vare sig det det politik, idrott, mat, barn, skvaller, träning eller mord du är intresserad av kommer du att hitta podden för dig. Nuförtiden kommer poddarna inte undan med skrangligt ljud och hostningar. Podden blir allt mer välproducerad med jinglar, signaturmelodier och trailers.

Men 2019 då? Jo, jag förutspår att detta är året då företag inser det fina, praktiska och effektiva med formatet podcast. Det är i år som vi kommer att få en arbetsgivare som istället för att skicka ut ett vecko- eller nyhetsbrev per mail gör det som en podd. På så vis sparar alla tid och skärmcroll. I år kommer också vissa poddar att bli betalpoddar. Som vi vet finns det ingenting som är gratis och i denna minimalismens tid (jag nickar åt dig Marie Kondo) föredrar vi att själva betala notan istället för att utsättas för konsumtionshets eller misstänka att det vi lyssnar på har påverkats av den som betalar för kakan. I år kommer vi också att få se hur poddarna ser ut. Vissa av dem kommer att livasända på Youtube och Instagram medan de spelar in. Andra kommer att gå ännu längre och skapa en VR-upplevelse så lyssnare får sitta med i studion. Livepodden blir bara större och ju populärare podcastmediet blir desto mer show blir det och desto mer kostar biljetterna.

I slutet av året ska tycker jag att vi återkommer till det här inlägget och ser hur många av mina profetior som stämde.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

2 kommentarer

  1. AG skriver:

    Görs inte live poddar redan? Om det var det du menar? Tror Hugo rosas gjort det? Alltså med publik

    • peppe skriver:

      ja, det görs massor av livepoddar i USA och Sverige, men jag tror att de kommer att göras i allt större utsträckning och hitta sin väg också till Finland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *