Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles

Det brinner i Los Angeles

9 Nov , 2018, 21.18 peppe

 

Kära läsare,

Igår kväll satt vi ute på Malibu Pier och åt middag med några gäster från Sverige. Stormen fick taklamporna att gunga och servitören bad oss hålla i vinglasen så vindpustarna inte skulle välta dem. Blåsten var ändå så pass varm att den inte störde vår trevliga stund nämnvärt. På vägen hem läste jag på Twitter att det börjat brinna uppe i bergen.

Två element som passar extra illa ihop är eld och vind. Vinden ökade allt mer i styrka från igår och elden sprider sig nu allt snabbare.  Kalifornienborna är visserligen vana vid bränder, men det gör de inte enklare att tampas med. Vid skrivande stund evakueras hem från mellan Malibu, till Ventura och Griffith Park. Över 75 000 hus står redan tomma. Också på Los Angeles Zoo, som ligger vid Griffith Park, har man börjar evakuera djur.

Själv åkte jag tidigt i morse, inte ont anandes, upp till stallet. Jag tog som vanligt Pacific Coast Highway och noterade att trafiken var konstigare än vanligt. Snart dök ett enormt rökmoln upp framför mig. Jag avgjorde snabbt att molnet låg tillräckligt långt borta för att inte vara en fara för hästarna eller mig och fortsatte upp i Topanga. När jag kom fram märkte jag att alla hästar hade små namnlappar ifall av evakuering och att alla ridlektioner var avbokade. Eftersom jag ändå var på plats red jag min vanliga häst och tog dessutom ett varv upp på berget. Vinden blåste molnet i motsatt riktning från mig och luften var ren att andas, men min annars så lugna häst var ovanligt stressad.

På vägen hem märkte jag att det var omöjligt att få täckning på telefonen,  vägarna upp till Topanga var stängda och vad som verkade vara ett oändligt antal brandbilar med sirenerna på mötte mig. Jag körde långsamt hem och möttes där av en stressad make som följt med lokalnyheterna på tv. Highway One är stängd i norra Malibu, lokalbor hjälper till att släcka bränderna med trädgårdsslangar och trafiken står still. Så här hemma igen i Santa Monica ser det onekligen skrämmande ut på tv.

Hälsningar från LA,

Peppe

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *