Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Mina bästa skrivtips

8 aug , 2018, 17.31 peppe

 

Kära läsare,

den här sommaren har jag skrivit på ett större romanprojekt. Den sista september ska jag ha ett färdigt manus och har därför strukturerat upp boken noggrannare än någonsin tidigare. Jag har till exempel bestämt mig för att skriva mellan 5000-10 000 ord varje dag. Jag har också, innan jag började skrivandet, delat in boken i tre akter och skrivit in ungefär vad som ska hända i akterna. Det här är min sjunde bok och vid det här laget har jag lärt mig att noggrant skriva ner utseendet, egenskaperna och historien bakom de olika huvudpersonerna. De här små tricken har gjort arbetet mycket enklare än att bara skriva på ”inspiration”

Jag fick en fråga om mina bästa skrivtips för den som vill skriva en bok, så här lyder de: Det verkar som folk nuförtiden är mer intresserade av att skriva böcker än att läsa dem, men jag tror att en för att bli en bra författare måste ha läst en massa böcker. Genom att läsa böcker får man ett bra språk. Det kan också löna sig att försöka identifiera vad man gillat och inte gillat i böckerna man läst, hur de varit uppbyggda och i vilken person de varit skrivna. Jag tycker att Monika Fagerholm uttryckte det väldigt bra när hon sa att man ska vara som ett litet djur när man skriver.  Använda sina sinnen, synen, lukten, känseln framom sin rationalitet.

Sen handlar det såklart om att skriva och skriva om och skriva mer. Det är viktigt att få ut historien och inte förälska sig i research eller göra varje mening till ett eget konstverk. Det brukar inte bli så bra om en är för förälskad i sina egna ord och formuleringar. Skriv på och trösta dig med att du kommer att gå tillbaka och ändra och kill darlings.

Tvinga dig att avsluta åtminstone ett längre projekt. Det är där agnarna skiljs från vetet. I början är det kul att skriva, då ligger det en helt ny värld som du ska skapa framför dig. Ju längre in i texten du kommer, desto mer begränsad är världen, eller desto fler aspekter måste du ta i beaktande. Det kommer antagligen att komma riktigt tråkiga passager där du måste tvinga dig själv att skriva vidare. Du kommer att mumla writers block, men strunta i det och tvinga dig själv att få ner lite text. Om det är någon tröst tar historien ibland fart av sig själv och medan du skriver får du veta hur det kommer att gå. Writers block är för amatörer. Det svåraste med att skriva bok är att avsluta den och lämna den ifrån sig.

Bered dig också på att tycka att allt är uselt och sen plötsligt få korta stunder av hybris när du utnämner dig själv till geni. Försök hålla fast hybriskänslorna, du kommer att behöva minnas dem, usel-fasen dyker nämligen alltid upp igen (det är som när man ska föda barn och VET att fasen då man vet att man ska dö kommer. Det går inte att förbereda sig på den, men den går över). Oftast tycker jag att det jag skriver är uselt. När jag genom att tiden gått fått perspektiv på texten brukar det kännas lite bättre.

För mig har bloggen och journalistyrket varit till hjälp, jag är van att få ur mig text och låta andra läsa den. Nu är visserligen en roman så otroligt mycket mer privat än ett reportage, jag tycker fortfarande att det är oerhört känsligt att låta någon läsa det skönlitterära jag skriver, men lite hjälp på vägen är det. Jag läste nånstans att författaren riskerar allt, medan kritikern inte riskerar någonting alls.

Allt jag just skrev är både sant och falskt. Det går att göra precis tvärtom och ändå få ihop en bra text.

Hälsningar från skrivarstugan,

Peppe

,

Läs också

2 kommentarer

  1. Solveig Williams skriver:

    Fina skrivtips du gav tillsammans med lite psykologi. Borde vara till nytta för många. Du nämnde dina böcker vilka jag måste ta reda på och ser fram emot den nya.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *