Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Amerikaner marscherar för liv

24 mar , 2018, 23.49 peppe

 

Kära läsare,

jag satt ännu med morgonkaffet framför mig och planerade dagens utflykt in till DTLA för att gå på March for Our Lives-marschen när åttaåringen rusade in och ropade: ”Peppe, det pågår demokrati ute på gatan!”. Jag rusade ut med honom och såg tusentals personer marschera förbi vårt hem. Här gick barn, föräldrar med babyn i bärselen, pensionärer, medelålders hipsters, studenter och hundar. Många av dem hade skyltar där det stod att det nu får vara nog med vapenvåld, att bojkotta NRA och där man uppmanade folk att rösta i höstens kongressval.

På Women’s March brukar Donald Trump få sig en känga på var och varannan skylt, men i dag låg fokuset på konkret förändring genom valet i november. Ungdomar som fyller 18 i år uppmanas registrera sig och rösta på politiker som lovar att jobba för en striktare vapenlagstiftning. Valdeltagandet i USA brukar ligga på väldigt låga 50-60 procent och från demokratiskt håll hoppas man nu att den sittande presidenten, skolskjutningarna, invandringspolitiken och skattelättnaderna för de allra rikaste ska locka fler till valurnorna.


Det kändes som en historisk dag. Motsvarande marscher ordnades i drygt 800 städer i USA och på alla kontinenter utom Antarktis. Folkmassan skanderad ”Nu räcker det, nu räcker det!” och syftade såklart på skolskjutningarna. Ingen rätt till vapen är mer värt än ett barns liv.

Runt lunch var marschen över och lika smidigt som den dykt upp spreds folket med sina skyltar, barnvagnar, hundar och vänner. Det som fanns kvar i luften var en övertygelse om att de som vill ha en striktare vapenlagstiftning inte kommer att ge sig lätt.

Hälsningar från Santa Monica,
Peppe

, ,

Läs också

2 kommentarer

  1. Solveig Williams skriver:

    Vidar tycks ha väl reda på sig, vad demokrati gäller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *