Peppe bloggar om livet på västkusten

Finland,Los Angeles,Okategoriserade,USA

Vid vilken ålder kan barnet gå ensamt hem?

30 mar , 2018, 04.11 peppe

 

Kära läsare,

trots att skolvägen är rak, det finns trafikljus vid alla korsningar och Santa Monica hör till de tryggaste platserna i Los Angeles skulle det inte komma på fråga att låga lågstadiebarn gå ensamma till skolan. Alla barn förskjuts eller promeneras fram till skolbyggnaden. Samma sak gäller på eftermiddagen, inget barn vandrar hem med en nyckel i ett band runt halsen. Även om föräldrarna tycker att det är bra för barnens självständighet och mognad att gå hem från skolan själva är det strängt förbjudet. Mammor och pappor som utöver ”free-range parenting” risker att bli anmälda till socialen och i värsta fall polisen för barnmisshandel. Jämfört med sina nordiska kompisar lever åttaåringen i USA antagligen en mycket mer skyddat liv.

Det har inte alltid varit så här. På 1970-talet var det inte ovanligt att de amerikanska barnen lekte utan sina föräldrar i lekparker. Något som idag snarast skulle betraktas som kriminellt. 1971 gick 8o procent av alla amerikanska nioåringar ensamma till och från skolan. Tjugo år senare gjorde bara nio procent av barnen det. Under president Ronald Reagans tid uppfattades samhället som farligare för barn. Reagan utlyste bland annat en nationell dag för försvunna barn. Det finns ingen statistik som visar att samhället skulle ha varit mindre farligt på 1970-talet än på 1990-talet eller idag. En skillnad är att vi ser på barn som sårbarare och känsligare än för trettio-fyrtio år sedan. Antagligen på gott och ont.

Att det går att ge barn självständighet och ändå skydda dem visar nu delstaten Utah, som är först i landet med att stifta en lag som inte straffar föräldrar som låter sina barn röra sig fritt. Tanken är att bedöma barn som individer, vissa klarat att gå hem ensamma från skolan, andra inte. Uttrycket free range kids är för övrigt titeln på en bok av Lenore Skenazy, som lät sin nioåring åka tunnelbana ensam i New York City.

Än så länge följer vi åttaåringen till skolan, men det har hänt att vi åkt till affären och handlat mat medan han stannat ensam hemma med Skype öppet på datorn. Hittills har vi inte fått socialen på nacken och barnet har överlevt.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *