Peppe bloggar om livet på västkusten

rasism

Min son är Muhammed Ali

2 mar , 2018, 00.04 peppe

 

Kära läsare,

februari månad betyder Black History Month afroamerikanerna, en diskriminerad grupp människor, lyfts upp. Barnen i sjuåringens skola får lära sig bland annat om slaveriet, om kända svarta personer och prata om varför så relativt få syns i historieböckerna. De lite äldre barnen får lära sig att ca 13 procent av befolkningen i USA är svart, om hur svarta är överrepresenterade i bland annat fängelser och filmdukar och om hur allt fler människor tycker att rasism är ett verkligt och stort problem i landet.

Än så länge förs diskussionerna på en lite enklare nivå och i sjuåringens klass fick alla barn välja ut en svart person hur historien, skriva ett kort föredrag om hen och sedan klä ut sig till personen. Vår son valde Muhammed Ali och har i flera veckor övat på sin presentation. Meningen är att barnen i kostym ska ställa sig framför klassen och sedan berätta i jag-form om vad personen de föreställer åstadkommit. Först i slutet avslöjas namnet. Sjuåringens bästis ska klä ut sig till Prince, kanske mer på initiativ av hans föräldrar, men ändå en väldigt bra utklädnad.

I mars är det kvinnornas tur och jag väntar med spänning på uppgifterna kring kvinnor och jämställdhet. Jag hoppas att motsvarande teman görs i finländska skolor (det gjorde det inte på min tid). Att engagera barnen redan som små utanför normen. Världen blir mindre och trots att Finland verkat vilja kasta ut alla invandrare, eller kanske just därför, skulle det inte skada i en månad med antidiskriminering som tema.

Hälsningar från USA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *