Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism,Finland

Det farliga ordet feminist

23 jan , 2018, 20.54 peppe

 

Kära läsare,

trots det fysiska avståndet följer vi här i Santa Monica  givetvis med presidentdebatterna. Häromdagen kollade vi på Yles tvåspråkiga debatt och ärligt talat blev jag lite förvånad över att hälften av kandidaterna, inklusive den sittande presidenten, inte ville kalla sig feminist. Feminism innebär, som ni vet,  strävan efter att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter och ser att det inte är så idag. Det skulle vara konstigt också utan #metoo-uppropet, men efter hösten 2017 då övergrepp, feminism och patriarkatet diskuterats flitigt både i och utanför medierna är det faktiskt ett ställningstagande att inte kalla sig feminism.

Föreställ er att en presidentkandidat på frågan om hen är antirasist lite luddigt skulle svara att hen är ”mänsklig” (Niinistö). Tänk om en presidentkandidat sade: ”Jag är för jämlikhet, men vill inte kalla mig antirasist”?

Nu finns såklart möjligheten att kandidaterna bara vill vara ärliga mot sina väljare: De är inte feminister, de tror att samhället vi lever i redan är jämställt, de vill inte jobba för ett rättvisare Finland och har varken kunskap eller lust att driva en feministisk politik. Men om man säger att man, som till exempel Vanhanen gör, att man vill jobba för jämställdhet och kvinnors rättigheter, men vägrar kalla sig feminist blir följdfrågan: Varför vill du inte kalla dig feminist?

Nu säger jag inte att alla måste kalla sig feminister. Att göra feminism är viktigare än att kalla sig det, men det är intressant att ett litet ord som feminist kan få politiker att gå omvägar för att inte behöva nudda vid det.

Tyvärr tror jag att motviljan att kalla sig f-ordet handlar om en rädsla för att skrämma iväg väljare. Människor som inte har kunskap om ordets innebörd, som inte vet vad intersektionalitet betyder och att män i längden också gynnas av en feminismen. Det är synd. Nu presidentkampanjen skulle nämligen vara ett ypperligt tillfälle att informera och sprida kunskap. Finland ligger ungefär tio år efter Sverige i de här diskussionerna och jag hoppas såklart att vi kunde knappa in avståndet. Men det får kanske bli under nästa valkampanj.

Hälsningar från LA,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *