Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Att flyga är skamligt

26 jan , 2018, 03.42 peppe

 

Kära läsare,

jag försöker följa med de största medierna i USA, Finland och Sverige och noterar att det mest i Sverige skrivs om hur förödande det är för miljön med flyg. Jag läser bland annat Isobel Hadley-Kamptz som helt slutat flyga trots att hon älskar att resa och har en kär syster i London. Jens Liljestrand skriver om hur han reser till Kenya, dyker runt bleka korallrev och inser att han bär en del av skulden. Han kallar västvärlden resande ”världshistoriens dyraste självmord”. I tidningen ETC skriver Andreas Gustavsson att det borde vara skamligt att flyga. Att det är rent klassförakt. Skrivs det motsvarande texter i Finland? Talar man om en klimatskatt kopplad till flyget? Subventionerade tåg?

Jag ska sannerligen inte kasta den första stenen i klimatkrisens glashus, jag bor elva-tolv timmars flyg från människor jag älskar.  Jag flyger fram och tillbaka till Norden varje sommar. De år vi firar jul i Norden blir det två gånger om året. Jag flyger ytterst sällan i arbetet, men i höstas flög jag till Addis Abeba på en reportageresa. Jag ville berätta och prata om det, men ville samtidigt inte avslöja att jag flugit så långt. Jag identifierade en känsla av skam. Jag skämdes för att jag flög.

Det senaste halvåret har jag läst om allt fler personer som slutat flyga. De gör det inte för att de tror att deras personliga uteblivna klimatavtryck ska rädda världen, men för att statuera ett gott exempel. Vanligt medelklass folk kommer knappast att sluta unna sig vintersemester i Thailand, weekendresor till Paris och hyra hus i Italien på sommaren, men jag förutspår att kommer att vara lite skämmigt att lägga upp bilder från flyget. Lika töntigt och okunnigt som att stoltsera med att man aldrig återvinner eller äter kött sju dagar i veckan.

Själv hoppas jag i hemlighet att det ska ske ett mirakel och Elon Musk eller annan modern uppfinnare blixtsnabbt ska komma på en lösning med klimatsmarta flyg. Tills dess sitter jag på händerna när jag blir sugen på att flyga på semester, håller mig från att Facebook-klaga på försenade flyg och låter bli att instagramma om jag blir uppgraderad. Det är lite snuskigt och omoraliskt att ta flyget, ingenting man öppet vill berätta om för andra.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *