Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism,USA

Också känslor av olust ska respekteras

15 jan , 2018, 08.28 peppe

 

Kära läsare,

i veckan intervjuade jag journalisten och författaren Caroline Hainer som skrivit boken ”Män visar kuken för mig”. Boken diskuterar problemet med män som, oombett, skickar bilder på sina könsorgan till kvinnor. Mer om det i dagens Hbl, men vid sidan om dickpicsen sade Hainer en intressant sak om MeToo-uppropet. Hon sade att det gjort att man talar mer nyanserat om våldtäkt, sexuella trakasserier och direkt obehag.

När kvinnor förr av rädsla inte pratade högt om situationer som skrämde dem, fick dem att känna obehag eller direkt gjorde dem illa, vågar de nu göra det. I dag är okej att sätta ner foten och säga nej. Det är okej, även om övergreppet inte är en våldtäkt eller grova trakasserier. Utsätts du för något som ger dig obehag får du påpeka det utan att bli anklagad för att vara hysterisk eller överdriva.

Metoo har visat att de flesta av oss kvinnor har varit med om män som tafsat, män som använt sin makt för att få tillträde till en kvinnas kropp, män försökt tjata till sig sex och blir sura eller rent av våldsamma när de får ett nej, män som oombett skickat bilder på sina snoppar och tusentals andra situationer.

I går framgick det att skådespelaren Aziz Ansari, som nyligen vann en Golden Globe för tv-serien Master of None, för ett år sedan träffat en tio år yngre fotograf och gått på en dejt med henne. Efter middagen hade han insisterat på att ha sex med henne trots att hon både fysiskt och verbalt signalerat att hon inte ville det. Dagen efter hade hon sms:at och berättat hur obehaglig hon upplevt att dejten var. Sedan fick saken bero, fram tills att hon ett år senare såg Aziz med pinsen ”Time’s Up” ta emot ett pris på Golden Globe-galan. Att Aziz som inte bara äldre, utan också känd skådespelare hade makten i den här relationen behöver knappast påpekas.

Obehag är inte samma sak som våldtäkt, men det är en del av samma kultur där män tror sig ha rättighet till kvinnors kroppar. Att det är början till slutet på denna felaktiga uppfattning gläder mig stort.

Hälsningar från Los Angeles,

Peppe

PS Bara några timmar efter att vittnesmålet om övergreppen kommit ut svarade Ansari att han upplevde dejten och sexset som samtycke mellan två vuxna människor.

Läs också

2 kommentarer

  1. Hans Långbacka skriver:

    Läste din blog eller ditt kåseri i HBL av d 21.januari med rubriken ”Känslor av olust” och kan inte låta bli att komma med en kommentar.
    Jag har ingen orsak att försvara de män som vill visa sina könsorgan för kvinnor men vill i rättvisans namn påminna dig om att kvinnor blottar sig 50 gånger mera på alla slags dejtar och internet -sidor! Så är det bara. tänk om du också, i rättvisans namn, skulle skriva något om det oändligt mycket mera omfattande kvinnliga blottandet av sex och könsorgan?

    • peppe skriver:

      Nu vet jag inte vilka internetsidor du besöker, men för mig är det extremt ovanligt att kvinnor blottar sig när jag surfar runt. Men om det är så att främmande kvinnor oombett mailar dig bilder på sina könsorgan och du känner ett starkt obehag ska du givetvis polisanmäla dessa personer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *