Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Fördomar och sanningar om Dubai

5 Dec , 2017, 16.56 peppe

 

Kära läsare,

Jag är full av fördomar, men försöker göra mitt bästa i att luckra upp dem. En av mina bästa vänner bor i Dubai och på vägen hem från min reportage Etiopien mellanlandade jag i Dubai och passade på att tillbringa helgen med henne och hennes familj. Det är andra gånger jag hälsar på och för att vara helt uppriktig har jag alltid varit lite skeptisk till Förenade Arabemiraten. För mig har det varit en hop odemokratiska länder som använder sig av mer eller mindre slavarbete från bland annat Pakistan och struntar i miljön till den grad att de till och med bygger skidbackar inomhus. Som feminist och journalist har jag också varit väldigt skeptisk till kvinnors rättigheter och fri media.

På Regeringskansliet läser jag att Förenade Arabemiratens inhemska befolkning, utgör mellan tio och tolv procent av den totala befolkningen om cirka 9,4 miljoner invånare, och är tillförsäkrade en hög levnadsstandard, som bland annat inkluderar fri utbildning och sjukvård. I praktiken leds landet av de sju emiraternas ledare, men parlamentets roll utökas gravis. Grovjobbet i Arabemiraten vars arbetsförhållanden inte sällan varit ohumana och på gränsen till slavarbete. En ny lagstiftning rörande arbetsrätt som syftar till att ge ökat skydd åt migrantarbetare trädde i kraft den 1 januari 2016. Den här lagstiftningen omfattar inte hushållsanställda, men ett lagförslag som berör dem förväntas antas under 2017 vilken också innehåller stadganden om sexuella övergrepp.

Kvinnor i Emiraten har lika rätt till utbildning och arbete som män och cirka 70 procent av FAE:s universitetsstudenter är kvinnor. Åtta av 29 ministrar i den federala regeringen är kvinnor och 9 av 40 ledamöter i FNC är kvinnor. Min väninna, som nyligen själv blivit mamma, berättade ytterligare att det i fjol stiftats en lag om moderskapsledighet (mer än vad vi har i USA) på 45 dagar och kortare arbetsdagar för mödrar som återvänder till arbetsplatsen efter att ha fått barn.

Jag säger verkligen inte att Dubai är drömplatsen för demokrati, mänskliga rättigheter och miljötänk, men tyckte att det gjorde mina egna fördomar gott att lära mig lite om landet innan jag kastade den första stenen.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *