Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något

5 Dec , 2017, 04.09 peppe

 

Kära läsare,

Jag är nyss hemkommen från Addis Adeba där jag, inbjuden av Svenska Läkarmissionen, fick stifta bekantskap med Läkarmissionens partner Bright Star Ethiopia. Bright Star är en organisation som leds av Gezachew, själv före detta gatubarn, som jobbar med att få barn bort från gatan, erbjuda skolgång åt fattiga barn, skyddshem och terapi för traffickingoffer, utbildning och jobb för hemlösa och säkra förlossningar för havande kvinnor. Jag fick prata med människor från alla dessa områden.

Addis ligger på 2500 meters höjd över havet och medan solen värmer på dagen, blir det riktigt kallt på natten. En av de första kvällarna åkte jag med några av hjälparbetarna som på nätterna kör runt staden och pratar med de unga männen som strövar omkring. Detta för att bygga upp ett förtroende och berätta om verksamheten. Det var minst sagt nedslående att vandra runt i den kalla, mörka natten och se alla barn som låg, tätt ihop, och sov på gatan. Många av de unga männen var drogade och stundvis var stämningen lite hotfull.

Under de fyra dagar jag befann mig i Etiopien fick jag ändå uppleva mer hopp än misär. Jag besökte ett hem för kvinnor som tagit sig ur prostitution, flera skolor där de fattigaste barnen inte bara får undervisning, utan också två mål mat och hälsovård, ett sjukhus där kvinnor kan föda barn tryggt och en frisörsalong där hemlösa kan klippa sig, duscha, tvätta sina kläder och i bästa fall själv gå en kurs att bli frisör och på så sätt försörja sig. På daglig basis erbjuder Bright Star mat för runt 600 personer, i året får ungefär 15 000 personer hjälp.


När jag intervjuade Gezachewe berättade han om organisationens arbete, om hur han har tre egna barn och tre adopterade, om hur han minns när han var åtta år gammal och fick sina första skor. Han sade att han  och om att ingen kan göra allt, men alla kan göra lite. Det låter kanske som en klyscha, men i jultider, varför inte byta ut en av de materiella klapparna till en gåva till en välgörenhetsorganisation. Det måste inte vara en stor summa, men för t.ex. 10 euro får ett barn gå i skola med måltider och hälsovård i en månad i Addis Adeba. Själv tänker jag bli månadsgivare.

Hälsningar från en jetlaggad person i Los Angeles,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *