Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Skrivtips från världens bästa deckarförfattare

6 aug , 2017, 15.34 peppe

 

Kära läsare,

I skrivande stund befinner jag mig i Visby på Gotland där jag jobbat som både moderator och journalist på deckarfestivalen Crimetime Gotland. Drygt femtio författare och nästan 1500 besökare har under tre dagar pratat om, lyssnat på och läst deckare.

När jag åkte över till Gotland lyssnade jag på författaren Fredrik Backmans sommarprat i Sverige Radio. Ett av Backmans skrivtips var att tänka, att inte alltid distrahera sig med en podcast i öronen på promenaden eller en tv-serie på kvällen i sängen. När jag lyssnade på sommarpratet fick jag idén att fråga författarna på Crimetime om deras bästa tips. Efter varje moderatoruppdrag och intervju frågade jag således författaren vad hens bästa tips för att skriva en bok är. Jag tänkte passa på att dela med mig av några av dem.

Camilla Läckberg sade att hennes bästa tips är att skriva minst en sida om dagen. Själv är hon otroligt disciplinerad och stiger aldrig upp från sin skrivplats innan dagens mål är nått. Emelie Schepp (som vann publikens pris som bästa deckarförfattare) poängterade vikten av att ha ett eget rum där det är alldeles tyst och lugnt. Hon berättade också att hon alltid vet den första och den sista meningen när hon börjar skriva. Mari Jungstedt tipsade om att gräva där du står. Skriv en bok som handlar om något som står nära dig och strunta i att ”det redan är gjort” alla historier är ändå unika. Australienska Jane Harper (en intervju med henne i tidningen inom kort) sade att hon skriver i scener istället för i specifika antal ord eller sidor. Varje scen för historien framåt och blir en konkret del av romanen. Anna Jansson sade att hon skriver ut hela historien först och låter den vara hur dålig som helst, sen redigerar hon ihop den till en bra och spännande deckare. Brittiska Elly Griffiths varnade för att visa sin text för familj och vänner. Skriv färdigt först, visa texten sedan för någon som jobbar inom bokbranschen, låt vanliga läsare läsa när allt är klart. Lars Kepler (Alexandra och Alexander Ahndoril) jobbar med post it-lappar väggen för att få en överblick av händelseförloppet. Finländska Mikko Provali som skriver en deckartrilogi med fokus på den finländska polisen och med start i inbördeskriget 1918 sade: var inte full när du skriver.

Sådär ja, nu är det bara att sätta igång. Ser fram emot era texter!

Hälsningar från Visby,

Peppe

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *