Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles

Vett och etikett på havet

24 maj , 2017, 20.48 peppe

 

Kära läsare,

olika sammanhang och kulturer har alla sina egna mer eller mindre subtila vett- och etikettregler och när man besöker ett nytt ställe är det inte sällan man trampar i klaveret. Det gjorde jag på ett Onasen, ett japanskt spa, för många år sedan i Kyoto när jag helt ovetande om reglerna satte mig på en dams privata pall. Stämningen var inte nådig. I Finland kan det handla om oskrivna regler som hur man badar bastu, att man alltid lämnar en pytteliten bit tårta kvar på kakfatet eller ser varandra i ögonen när man skålar.

Här i Kalifornien har surfingen sin egen regelbok och för de amatörer som inte känner till reglerna kan det gå dåligt. Ute bland vågorna är det de äldre etablerade lokala surfarna som har förtur och kommer man som nybörjare i deras väg kan man få en bräda i huvudet eller i bästa fall en ordentlig utskällning. Det finns stränder med bra vågor, men som ingen annan än de lokala surfarna besöker just på grund av hotet att bli misshandlad, verbalt eller fysiskt, ifall man knycker någon annans våg.

I dag klagar de äldre surfarna på att den nya generationen inte känner till de oskrivna reglerna utan tar för sig som om Stilla havet var deras privata lekplats. Från ett utifrånperspektiv ter sig detta lite löjligt, det borde väl finnas vågor för alla och surfare ska ju vara avslappnade och lite lagom rebelliska? Inte de som klagar på ohyfs hos en yngre generation. Men vid en närmare eftertanke förstår jag dem. Fler personer på samma våg betyder oftare ett kortare åk. Det blir också farligare ifall alla inte behärskar sina bräden. Alla stränder är inte heller perfekta surfstränder och alla vågor är inte värda att ta. För ett surfproffs som surfat på samma ställe i trettio år måste det vara provocerande då en femtonåring utan minsta respekt snor en riktigt bra våg.

Jag antar att det i grund och botten handlar om respekt och att ta seden dit man kommer. Men att också acceptera att alla gör misstag i början och förlåta nybörjare. Så där som damen på Onsen gjorde efter att jag returnerat henne pall.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *