Peppe bloggar om livet på västkusten

Finland,USA

Hur förklarar man memma för en amerikan?

20 maj , 2017, 19.01 peppe

 

Kära läsare,

I sjuåringens klass går det barn från minst tio olika länder. En klasskompis från Nederländerna, en annan från Mexiko, en från Japan, en från Israel och en handfull till. När skolan firar Thanksgiving, Halloween och jul är det spännande att spana in de andra invandrarföräldrarna som liksom Magnus och jag i hemlighet fnissar åt att den amerikanska kulturen gör att vi känner oss som om vi var med i en film. Det är en kultur vi vuxit upp med genom populärkulturen, men som vi först nu får uppleva rent konkret.

I veckan fick skolbarnen som hemläxa att berätta om kulturen i landet de själva kom från. Sjuåringen visste inte riktigt vad han skulle säga och jag föreslog att han skulle berätta om midsommaren och solen som aldrig går ner. För att hjälpa honom på traven googlade vi bilder på ”midsommar”. Jag har  för övrigt aldrig reflekterat över att midsommar är lite annorlunda i Sverige. På svenska gav sökningen människor i folkdräkt och midsommarstång medan det finska ”juhannus” gav uteslutande brasor. Eftersom sjuåringen har en svensk pappa och en finländsk mamma fick han ta del av båda sortens midsommar.

Sedan fortsatte jag att fundera kring den finländska/finlandssvenska. Vad är typiskt för oss: Att inte hälsa på grannar i trapphuset och dricka för mycket på fredag kväll? Memma? Påskhäxor och kräftskivor? Julklappar på julafton? Betald sommarsemester i fem veckor? Föräldraledighet? Smörgåstårta? Allemansrätten? Att gå på isen på vintern måste vara minst lika exotiskt som midnattssolen. Samerna! Föreningskulturen!

Jag fick tips på finländsk kultur av vänner och kände för första gången på länge en saknad till Finland. Det finns så många fina saker i vårt land som jag inte reflekterade över medan jag bodde där.  Allemansrätten till exempel! Jag kände också en liten sorg i hjärtat över att sjuåringen nu levt större delen av sitt liv på en annan plats än den han är född på. Men så kan det gå, får väl lov att gräva fram det bästa ur den amerikanska kulturen istället.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

2 kommentarer

  1. Sara skriver:

    Hej! Jag är svensk boende i Helsingfors sedan tre månader tillsammans med min familj. Hamnade på din blogg eftersom jag läser HBL och just idag läste jag om svenskdagen imorgon, som jag inte ens visste existerade. Generellt kan svenskar (även jag) väldigt lite om Finland, finsk kultur och hur den skiljer sig från finlandssvensk kultur. När jag nu bor här så har jag blivit nyfiken på det. Du skriver en del om det så nu har jag läst flera av dina inlägg med stor behållning 🙂 Här skriver du om memma, vad är det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *