Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism,Trump

Klä dig som en kvinna

5 feb , 2017, 19.54 peppe

 

Kära läsare,

när USA:s president Donald Trump inte förolämpar folk och hyllar sig själv på Twitter, förbjuder folk från länder med en specifik religion att resa in i landet och tar bort den statliga finansieringen för bland annat preventivmedel för kvinnor funderar han också på damkläder. För några dagar sedan uppmanade han sina kvinnliga medarbetare att ”klä sig som kvinnor”. Detta uppmanande tryckte givetvis ner gaspedalen på Internets kreativitet och bland annat Twitter och Instagram fylldes av bilder på kvinnor i sina yrkesroller som kirurger, boxare, militärer och astronauter med hashtaggen # DressLikeAWoman. 

Vid första anblicken är Trumps kommentar kanske en ofarlig blinkning åt att man ska klä sig propert på jobbet, men vid närmare eftertanke är passar den perfekt in i bland de andra kommentarerna om kvinnor som undsluppit presidentens läppar.

Vi behöver inte gå så väldigt långt tillbaka i historien för att komma till en tid då långbyxor var förbjudna klädesplagg för kvinnor. Eller varför inte se på fundamentala platser i världen där kvinnor är tvungna att täcka stora delar av sina kroppar – för att de är kvinnor. Dress like a women betyder ingenting i en jämställd värld, men lever man på en plats där kvinnor och män har olika förväntningar på sig är det en fingervisning åt att kvinnor fortfarande bedöms på basen av sitt utseende.

Det kunde ha varit så lätt för presidenten att bara säga, om han nu känner ett behov av att läxa upp sina medarbetare i temat klädsel, att han önskar att alla kring honom skulle vara stiligt klädda på jobbet.

Hälsningar från USA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *