Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Litar du på Kim Kardashians kandidat?

7 apr , 2016, 05.02 peppe

 

Kära läsare,

De två demokratiska kandidaterna Hillary Clinton och Bernie Sanders har samlat ihop en hel del kändisar bakom sig. Bakom Sanders står bland annat Spike LeeNeil Young, Will Ferrell, Danny DeVito och Sarah Silverman (som bland annat gjorde en video där hon förklarar varför man ska rösta på Bernie) medan Lena Dunham, PharellRobert De NiroKaty Perry, George och Amal Clooney, Susan Saradon, Kim Kardashian och Beyoncé finns i Clintons hejarklack. Kandidaterna hoppas såklart på att kändisarna ska nå sina egna fans och övertyga dem om att rösta rätt. Plus att det är lättare att komma igenom mediabruset då kombinationen politiker och känd skådespelare slår ihop sig. Clinton gästade till och med hipser tv-serien Broad City.

Det har inte varit samma rusning till republikanen Donald Trumps fanklubb. Skådespelaren Charlie Sheen, före detta boxaren Mike Tyson och basketproffset Dennis Rodham har visserligen tweetat att de stöder Trump, men ingen av dem har aktivt kampanjat för honom. Det är fullt förståeligt, Trump är oberäknelig och kan dra ner kändisarna i smutsen genom sina utlåtanden.

Enligt The Washington Post betyder ändå inte kändisarnas hejarop så mycket för verkliga röster. Under valet 2008 uppmanade visserligen Oprah sina prenumeranter att rösta på Obama och enligt vissa mätningar funkade det, andra studier visar att folk struntar blankt i vem specifika skådespelare uppmanar dem att rösta på. Och i Oprahs fall måste man komma ihåg att hon inte bara är en kändis, utan har stor medial makt genom sin tv-kanal och sitt magasin. Det är svårt att ta reda på exakt hur mycket en kändis verkligen påverkar val av kandidat. Å andra sidan skadar det knappast att han en het skådespelare eller musiker vid sin sida, glamouren och stjärnglansen kanske smittar, åtminstone för en kort stund.

Själv vet jag inte hur mycket jag skulle bry mig om Cheek, Elastinen eller Laura Birn skulle uppmana mig att rösta på en viss kandidat, men det finns kanske andra som gör det.

Greetings from Santa Monica,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *