Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism,USA

Mens är inte ett lyxevenemang

2 apr , 2016, 19.12 peppe

 

Kära läsare,

här i USA har man på sistone debatterat tampongskatten. Diskussionen tog sin början då Kanada fortsatte att jobba för att bli ett mer jämställt land och slopade skatten på menstruationsskydd. Före sommaren 2015 fanns det nämligen en sorts lyxskatt på tamponger (smink, hårprodukter och egentligen allt som klassas som ”kvinnliga hygienprodukter” beskattas på samma sätt). I Kanada kom man överens om att just menstruation inte är ett lyxevenemang och slopade skatten.

När president Barack Obama mötte social media-stjärnor i januari i år frågade YouTube-kändisen Ingrid Nilsen honom om den här skatten och om det inte var dags för USA att gå samma väg som Kanada. Obama höll med om att lyx och mens knappast är synonymer och gav förklaringen att tampongskatten antagligen beror på att det varit män, och inte kvinnor, som stiftat lagen. USA:s president, eller The Leader of the Free World som amerikaner också gillar att kalla honom, kunde ändå inte göra mer än uppmana kvinnor (och varför inte män som är intresserade av rättvisa) att organisera sig och kräva att skatten tas bort. Skattelagstiftning sker nämligen i de enskilda staterna, inte på nationell nivå.

Det handlar inte bara om principiell orättvisa, utan också om ren ekonomi. Kvinnor i USA tjänar i medeltal 20 procent mindre än männen och betalar i många fall mer för samma produkter. Ja ni läste rätt, hösten 2015 jämförde konsumentverket i New York över 800 liknande produkter riktade till män och kvinnor. De kom fram till att produkterna som kodats som kvinnliga (ofta med färgerna rosa och rött) i medeltal var sju procent dyrare än de manliga. Ja, plus att män sällan är i behov av tamponger och bindor.

Tills USA löst de här orättvisorna rekommenderar jag varmt menskoppen. ekologisk och ekonomisk.

Greetings from LA,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *