Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

En liten intervju med Alicia V

29 feb , 2016, 19.13 peppe

 

Kära läsare,

här kommer en liten intervju jag gjorde för några veckor sedan med en av gårdagens Oscarsvinnare Alicia Vikander:

Alicia Vikander är 27-åringen som trots fem stycken nej tack från scenskolan ändå fortsatte att jobba som som skådespelare och i år är nominerad för en Oscar för bästa biroll i filmen The Danish Girl. Att spela rollen som Gerda Wegener, hustru till Lilli Elbe som genomgick en av världens första könskorrigeringar, var känslomässigt tungt, men också en drömroll, säger Vikander.

Det första Alicia Vikander gör innan inspelningen börjar är att lägga sig mitt på scengolvet medan teamet omkring fixar ljus och ljud. Sedan ligger hon där, alldeles stilla, andas djupt och låter nervositeten rinna av. Någonting måste hon göra rätt eftersom hennes filmkarriär pekar rakt uppåt. Under 2015 blev hon hyllad för sin roll som robot med känslor i scifi-dramat Ex-Machina och i år har hon nominerats för både en Golden Globe och en Oscar. För tillfället spelar hon in den nya Jason Bourne-filmen tillsammans med Matt Damon.

Det var inte alls självklart att Vikander skulle jobba som skådespelare. Hon misslyckades med att komma in på scenskolan och var fem före att ge upp och istället söka in på juristlinjen. Lyckligtvis gav hon skådespeleriet en chans till och vann en Guldbagge år 2010 för sin roll i den svenska filmen Till det som är vackert. Kort därpå tog Hollywood över. Hennes Oscarnomineringen är för bästa kvinnliga biroll i The Danish girl. Filmen börjar i Köpenhamn år 1926 där konstnären Einar Wegener (Eddie Redmayne) tampas med att bli sitt riktiga jag – Lilli. Hans lojala hustru Gerda, också hon konstnär, står vid Lillis sida genom processen och Lilli blir en av de första i världen att genomgå en könskorrigering.

– Jag hörde talas om filmen för flera år sedan och förstod att producenten kämpade för att få ihop finansieringen. När jag lite senare fick veta att budgeten äntligen gick ihop blev jag så himla glad! Jag såg verkligen fram emot att se slutresultatet.

Någon vecka senare ringde Vikanders agent och sade att han hade ett manus med titeln ”The Danish Girl” som han ville att hon skulle läsa. Inte lång kort därefter blev hon kallad på casting.

– Jag var livrädd på castingen. Man vill ju få en bra kontakt med de som castar en, men medan jag läste mina repliker märkte jag att alla i rummet satt med nedböjda huvuden. Jag fick inte ögonkontakt med någon och var helt säker på att jag misslyckats totalt. Jag skämdes som en hund, men det visade sig att de grät.

Efter att hon fått rollen som Gerda förberedde Vikander sig genom att läsa allt som Lilli själv skrivit, men också Leslie Hilburns bok My husband’s a woman now. Hon utforskade dessutom konsten både Lilli och Gerda skapat och träffade både transpersoner samt transpersonernas närstående för att få en inblick i hur man som anhörig påverkas. Vikander berättar att hon själv har två nära vänner som gjort samma resa och att hon pratade mycket med dem för att förstå Lilli Elbes karaktär.

– En viktig del var också att läsa historia och försöka sätta berättelsen i perspektiv. Att vara transperson på 1920-talet var såklart annorlunda än att vara det i dag.

Vikander säger att det ofta var känslomässigt dränerande att spela in filmen. Speciellt eftersom temat var så viktigt och hon ville få allting rätt.

– Eddie hjälpte mig genom att beskriva inspelningen som en galopptävling: När grindarna öppnas kör man för fullt och stannar först när racet är över. Efter en tung dag brukade vi sätta oss på ett café, prata eller läsa och bara neutralisera tillvaron.

Vad händer när man får en Oscarsnominering?

När Alicia Vikander fick höra om nomineringen befann hon sig i Las Vegas tillsammans med sina föräldrar.

– Det var mitt första besök i Las Vegas och jag skulle precis gå och träna. Där stod jag sedan i träningskläder när jag fick beskedet om att jag blivit nominerad för en Oscar. Det var en konstig, men fantastisk känsla.

Det blev såklart fest när och Vikander firade genom att spela träningsspelet craps, och dessutom vinna.

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *