Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade,USA

Läsande och skrivande femåringar

18 jan , 2016, 19.31 peppe

 

Kära läsare,

Jag överraskas ständigt av hur många amerikaner som har koll på Finlands PISA-resultat och beundrar det finländska skolsystemet. Många undrar varför vi flyttat till USA när utbildningen i fosterlandet är så bra och dessutom gratis. När de för höra att också högre utbildning är gratis (ja, att studerande till och med får betalt för att plugga) trillar amerikanerna nästan av stolen.

De amerikanska grundskolorna är, precis som allt annat i det här stora landet, både bra och dåliga. Det finns riktigt usla skolor och alldeles fantastiska. Det finns svindyra specialskolor och kommunala gratisskolor.  Jag har en väninna som betalar 20 000 per termin och barn för sina tre grundskolebarn, medan skolan vår femåring går i är kostnadsfri. Gratis innebär visserligen att donationer är mer än välkomna (det påminns vi om flera gånger i veckan per e-post, men de som inte har pengarna behöver inte heller donera). Lyckligtvis ligger skolan i en av de rikaste delarna av stan, med många förmögna (= generösa) föräldrar och rankas därmed högt upp på listan av skolor.

Det som skiljer sig från det finländska systemet är att lärarna har så bråttom att lära barnen läsa och skriva (eller är det så i Finland också nu för tiden?). Femåringen kommer hem med läxor fyra dagar av fem och de handlar nästan alltid om att skriva meningar. I början stressade det här oss lite. Ska verkligen femåringen utmanas akademiskt så här tidig? Måste man kunna läsa när man börjar ettan som sexåring? Men sen släppte vi stressen och beslöt oss för att han visserligen ska göra sina läxor, men att vi absolut inte ska sätta press på honom gällande läsning och skrivning. Det kommer när det kommer och huvudsaken är att han tycker det är spännande och kul med ord, inte ett ångestframkallande stressmoment. Sånt finns det mer än tillräckligt av när han blir lite äldre.

I dag är det Martin Luther King JR-dagen och ledigt från skolan. I dag blir det noll läxor och bara lek. Ja till och med obegränsad skärmtid. Så usla föräldrar är vi.

Greetings from Santa Monica,

Peppe

Läs också

En kommentar

  1. Inge Lindholm skriver:

    I Finland är det nästan tvärtom, här uppmanas barn att inte lära sig läsa o skriva före de börjar skolan. Antagligen för att alla ska vara likställda. Själv var jag den enda som kunde läsa o skriva o räkna, o det sågs inte riktigt med blida ögon då på 60talet ; )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *