Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism,rasism

Utegångsförbud för män?

6 jan , 2016, 18.47 peppe

 

Kära läsare,

Jag läser om kvinnorna i Köln som under nyårsnatten blev sexuellt antastade och rånade av en grupp män. Borgmästaren i Köln, Henriette Reker, uppmanade kort därefter kvinnor att ”hålla sig på en armslängds avstånd från främlingar”. Det finns mycket att säga om det här, men vi kan börja med att påpeka det absurda i att be kvinnor hålla sig borta från främmande män. Vore inte det naturliga att be män hålla sig ifrån att trakassera och råna kvinnor?

Att flytta fokuset från förövarna till offren är visserligen ingenting nytt. Också hemma i Norden uppmanar vi kvinnor att hellre ta taxi hem på kvällen än promenera, att undvika mörka folktomma platser och att inte vara för berusade eller lättklädda. Underförstått: Det smyger män omkring där ute som inte kan hålla sig när de ser en kvinna.  Vore det inte mer logiskt att samhället, vår kultur, skolan och föräldrar uppfostrade sina söner till att inte antasta kvinnor? Att lära dem att alla sorters trakasserier är fel. Och ifall det inte funkar kanske helt förbjuda män att gå ut mellan 22-06.

Från Köln sprids nu rykten om att förövarna inte pratade tyska, utan sannolikt arabiska. Det här spär tyvärr på den redan bubblande främlingsfientligheten i Europa. Alla sexuella trakasserier är givetvis vidriga. I fall som det här är det ändå lätt för många att glömma bort att det ingalunda är en viss kultur som utför dem. Den vanligaste gemensamma nämnaren är: Män. Handen upp ni kvinnor som aldrig varit med om att en man tafsat på er, tryckt sig mot er, blottat sig för er eller på annat sätt sexuellt trakasserat er.

Hej hej,

Peppe

Läs också

19 kommentarer

 1. Johan Ek skriver:

  Nej, nej, nej. Fel fel fel. Europeiska män våldsför sig inte på kvinnor på detta sätt! Visst finns rötägg och våldtäktsmän bland europeer, till och med undantag som arbetar i par. Men – och minns jag skrev det – detta är ett första smakprov på arabiska traditioner av hur kvinnor behandlas. Kanske skribenten borde googla lite statistik över våldtäkter.
  Lätt att sitta långt från verkligheten och tycka, tycks det…

 2. masse skriver:

  Jag håller med P! Utländska män våldtar inte mera än andra. Däremot får de större media uppmärksamhet. Problemet är att män våldtar.

 3. Nisse skriver:

  Ändå är det inte samma sak i Europa och Mellanöstern. Läs denna klarsynta artikel av din journalistkollega Anna-Lena Laurén: http://moskva.blogg.hbl.fi/2016/01/10/kvinnofrid/

  Citerar:

  ”Även om det är sant att kvinnoförtryck förekommer i alla kulturer, så är det ett faktum att det i vissa patriarkala kulturer är mycket mer utbrett därför att det är en del av ett hederskodex. Det slag av tafsande som jag blev varnad för i Kairo behöver jag inte tänka på i Helsingfors. Det betyder inte att jag aldrig har blivit tafsad på i Helsingfors. Det har jag, fast inte på gatan av okända män, utan av en arbetskollega en gång. Men trots att jag har varit med om detta så anser jag fortfarande att vi har kommit betydligt längre när det gäller jämställdhet och kvinnors rättigheter i Finland än i de flesta av världens länder. Det betyder ändå inte att Finland har varit ett kvinnoparadis – våld mot kvinnor har varit ett av det finländska samhällets största sociala problem i decennier.

  När vi försöker komma till rätta med sexuella trakasserier och våld mot kvinnor är det viktigt att understryka att det alltid är lika allvarligt och att det alltid handlar om samma sak: brist i respekt för kvinnor. Det som jag vänder mig mot är påståendet att kvinnoföraktet är lika starkt i alla kulturer och tar sig uttryck på samma sätt. Det gör det inte.

  Det ändrar inte på det faktum att varje människa är jämlik och att alla asylsökande inte ska lastas för brott som begås av en liten minoritet.”

  • peppe skriver:

   Det går ändå inte att förminska finländska mäns våld mot kvinnor genom att peka på en annan kultur som är ”Värre”.

   • Nisse skriver:

    Vem försöker förminska våld mot kvinnor? Det är nåt som du (medvetet?) läser in i det jag skriver. Ingen förnekar att det förekommer våld mot kvinnor också i Finland. Ingen förnekar att hälften av Finlands kvinnor utsatts för våld (vad är för övrigt motsvarande siffra för män?).

    Poängen är att det finns skillnader i proportioner, och att kvinnans ställning samt det våld mot kvinnor som förekommer i Mellanöstern (och nu också i Europa) är mycket värre. Just som polischefen i Helsingfors gick ut i offentligheten med nyligen. Att hälften av kvinnorna i Finland utsätts för våld ändrar inte på det faktum att det är mycket värre på andra ställen. Att de patriarkala strukturerna skulle vara likadana i Europa och Mellanöstern är helt enkelt skitsnack. Här är lite mer för dig att begrunda, om kvinnans ställning i Arabvärlden: http://www.reuters.com/article/us-arab-women-factbox-idUSBRE9AB00I20131112

    Några exempel:
    -99,3% av alla kvinnor i Egypten har trakasserats sexuellt.
    -läskunnigheten för kvinnor i arabvärlden är i snitt ungefär 50%.
    -att gifta bort unga flickor är fortfarande lagligt och vanligt förekommande i många länder.
    -våldtäkt inom hemmet är lagligt i de flesta arabiska länder. Sen kan du alltid läsa vidare hos organisationer som Human Right Watch, Amnesty och Freedomhouse.

    Nej det här betyder inte att alla invandrare är våldtäktsmän och det har inte heller någon påstått, men det betyder att det är ett betydligt större problem i många kulturer med ursprung i Mellanöstern. Det är såklart inget som är oföränderligt, men vi kan inte vänta oss att vissa inlärda beteendemönster mitt i allt kommer att ändras bara för att man flyttar till Europa. Med det sagt så är alla ändå individer, oavsett ursprung, och ska som sådana bemötas men vi kan inte vara naiva och låtsas som att det inte skulle finnas kulturella skillnader.

    • peppe skriver:

     Ingen har påstått att kvinnor i Egypten eller andra nordafrikanska länder INTE skulle utsättas för trakasserier. Problemet är väl snarare när främlingsfientliga krafter utnyttjar våldet mot kvinnorna i sina rasistiska kampanjer. Det finns också en stark frustration bland kvinnor som inser att finländska män struntar i sexuella trakasserier så länge det är finländska män som utför dem, men nog engagerar sig starkt när utlänningar är förövare. Det luktar lite skenhelighet.

     • Nisse skriver:

      Det är sant, och man ska inte heller överdriva eller stirra sig blind på just invandrares våld mot kvinnor, så som sannfinländare och många andra gör. Men är det lika skenheligt när folk struntar i sexuella trakasserier så länge det är utländska män som utför dem, men nog engagerar sig starkt när finländare är förövare?

     • peppe skriver:

      ingen har gjort det. eller länka gärna om du hittat en text eller klipp om det.

     • Skitsamma skriver:

      Du menar att främlingsfientliga utnyttjar våldet mot kvinnor i sina rasistiska kampanjer precis som du utnyttjar våldet mot kvinnor för att sprida manshat? Lika lite som man bestämmer vilken hudfärg man föds med bestämmer man vilket kön, just saying.

     • peppe skriver:

      Nej kära anonym, att uppmärksamma statistiken på mäns våld mot kvinnor är inte samma sak som rasism.

     • peppe skriver:

      här får du en förklaring på din felaktiga slutsats: http://www.jeanetteohman.com/2016/01/23/hatar-du-man/

 4. Kurt Långfors skriver:

  I många länder är det vanligt att barn föder barn ,att barn tvingas gifta sej med män som kan vara 30-50 år äldre .Det kan vara barn från 7-8 års ålder som tvingas in i helvetet .

 5. Nisse skriver:

  T.ex. debatten om massattackerna i Köln. Många medier, inklusive HBL sade inte ett knyst om det skedda före flera dagar efter nyår. Sen har reaktionerna varit att relativisera så mycket som möjligt och skriva artikel efter artikel om hur illa det är med jämställdheten i Finland och att vi minsann inte är mycket bättre själv. Tror du de hade varit lika tysta, om det hade varit tyskar som var gärningsmän? Och nyheterna om hur svenska polisen tystat ned massattacker av sexuella ofredanden begångna av män från Mellanöstern på ett antal musikfestivaler i Sverige de senaste åren. Och hur medierna och myndigheterna har låtit bli att ta tag i saken.

  Jag har ju läst din egen blogg också. Jag tycker inte att du överhuvudtaget ägnar värst mycket uppmärksamhet åt kvinnoförtrycket i Mellanöstern, som är bland de värsta i världen. Minns en pod eller blogginlägg av dig (rätta mig om jag har fel) där du menade att IS inte är någon kvinnofråga. Precis. Så en organisation som stenar kvinnor utan slöja, tvångsgifter unga flickor med gamla män och säljer kvinnor som sexslavar är inte något feminister borde fundera på. Undrar här också om du skulle tycka samma sak om det var fråga om en europeisk fascistisk rörelse bestående av vita män. Och ett annat blogginlägg av dig (rätta mig om jag har fel igen) där du kritiserade en tidningsartikel som menade att feminister borde fokusera mer på kvinnoförtryck i Mellanöstern. Din avslutning var ungefär att ”vi kanske har kommit längre än Saudiarabien men vi är fortfarande ljusår från jämställt”. Fine. Så Finland, ett av de facto världens mest jämlika länder, där kvinnor och män är lika inför lagen, kvinnor kan utbilda sig, arbeta och finns på höga positioner inom politik, medier, näringsliv (fast det här ännu finns brister, det medger jag), Utbildning, kultur m.m. har bara kanske kommit längre än Saudiarabien. Saudiarabien, ett av världens mest kvinnoförtryckande länder, där kvinnor inte före helt nyligen fick rösträtt, knappt kan arbeta eller ens lämna hemmet utan sällskap av sin man. Feminismen står för jämlikhet mellan könen. Det logiska borde väl vara för feministrörelsen att ägna mest engagemang för de kvinnor som utsätts för det värsta kvinnoförtruförtrycket? Konstigt nog är det snarare kvinnans ställning i Väst, där jämlikheten kommit längst, som är under ständig kritik. Har du följt med debatten om segregationen i de svenska förorterna, där fundamentalistiska muslimska krafter tagit över och dagligen begränsar kvinnors friheter? Detta är idag verklighet i ett flertal förorter och gissa hur mycket svenska feminister engagerat sig: precis det, ingenting. Här är tre artiklar där svenska kvinnor talar ut:

  http://www.expressen.se/ledare/podcast/politiknorden/kamp-mot-islamofobi-har-blivit-en-industri/

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article20877039.ab

  http://www.expressen.se/debatt/i-fororten-vaxer-mannens-diktatur/

  Och här är hur Vänsterpartiet reagerar:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article21069626.ab

  Istället för att ta tag i ett verkligt problem anklagar de dem som vill diskutera problemen i förorten för rasism. Kvinnoförtryck i alla kulturer måste kunna diskuteras och man måste kunna erkänna att synen på kvinnor och kvinnors rättigheter är väldigt olika i Europa vs Mellanöstern utan att bli kallad rasist. Och samtidigt ska man komma ihåg att vi alla är individer, oavsett ursprung.

  • peppe skriver:

   All den tid och energi du sätter ner på att förklara att jag fokuserar på fel saker kunde du istället rikta mot att jobba för ett mer jämställt samhälle. Eller varför inte Saudiarabien. Lycka till!

 6. Jag skriver:

  Visst sker det våld mot kvinnor. Men det sker också mycket våld mot män där förövarna är kvinnor (med ett stort mörkertal). Jag förstår inte vad vi vinner på att peka ut ett kön som skyldigt till allt ont då det inte ens är närapå sanningen?

  Och jag tror inte heller det blir så många händer nere om man frågar hur många män som råkat ut för ”tafsat på er, tryckt sig mot er, blottat sig för er eller på annat sätt sexuellt trakasserat er.” – skillnaden är att män inte får tala om detta, det måste ju va nåt fel på en man som inte vill ha varje kvinna.

  • peppe skriver:

   Varför är män bara intresserade av att lyfta upp kvinnors våld mot män så fort mäns våld mot kvinnor diskuteras? Jag ser aldrig män engagera sig så aktivt i den här frågan som när man talar om att hälften av alla kvinnor Finland blivit utsatta för våld av män.

   Män är givetvis inte skyldiga till allt ont, men på grund av cementerade könsroller (till exempel sådana som du tar upp: ”skillnaden är att män inte får tala om detta, det måste ju va nåt fel på en man som inte vill ha varje kvinna”), gör sig fler män än kvinnor skyldiga till allvarliga våldsbrott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *