Peppe bloggar om livet på västkusten

finlandssvenska,USA

Vem är egentligen finlandssvensk?

29 Dec , 2015, 23.18 peppe

 

Kära läsare,

Jag läste att Radio Extrem vill att vi röstar fram årets unga finlandssvensk och bland de nominerade fanns bland annat Sara Forsberg, hon som gjorde den där superkända Youtube-videon där hon imiterade främmande språk, fick en inbjudan till Ellen Degereres show, släppte låten Ur cool och nyligen skapade ett helt nytt språk för Star Wars-filmen. Jag har träffat, ätit middag och intervjuat Sara. Hon är rolig, trevlig och otroligt begåvad och hon talar mycket hellre finska och engelska än svenska. Hennes svenska är så pass dålig att hon hellre ger intervjuer på engelska. Min första spontana reaktion när jag läste igenom nomineringarna var: Men Sara är ju inte finlandssvensk!

Sen tänkte jag om. För vem är jag att identifiera vem som är eller inte är finlandssvensk. Det är inte precis som om det finns för många av oss som det är och om någon vill vara en av oss är det ju bara kul. För min del räcker det om man kan säga: ”Hej, jag skulle vilja vara finlandssvensk!” för att bli finlandssvensk. Om ens det. Man kan säga det på engelska, hindi eller koreanska också. Man behöver varken ge ett blodprov, födas i Eira, ha någon att mäta ens skalle eller göra ett språkprov för att bli finlandssvensk. The more the merrier, som vi säger i USA.

Min man är född i Stockholm, av finlandssvenska föräldrar. När han växte upp på Södermalm kallades han Finnen. Trettio år senare flyttade han till Helsingfors och fick smeknamnet Svensken. Häromdagen beskrev han sig själv som finlandssvensk och jag kom på mig själv, igen, att påpeka att han, eftersom han pratar stockholmska, inte kan vara finlandssvensk. Han är ju rikssvensk, det vet ju alla. Jag tar tillbaka det nu. Magnus, om du vill får du mer än gärna vara finlandssvensk. För, som sagt, finns det inte för många av oss.

Fördelen med att bo i Los Angeles är att alla kommer någon annanstans ifrån. Antingen har man flyttat från andra delar av USA eller så kommer man från Europa, Centralamerika, Asien eller någon annan plats på jorden. Ingen bryr sig så mycket om ens engelska inte har den perfekta Los Angeles-dialekten eller om ens föräldrar växte upp i Hollywood. Istället finns det bara en tyst gemensam överenskommelse över att det är kul att vi alla är här nu. Jag gillar det.

Greetings from LA,

Peppe

 

Läs också

2 kommentarer

  1. Solveig Williams skriver:

    Just så, Peppe. Sjung med i ”Finlandssvenskar är vi allihopa, allihopa, allihopa … Du med och jag med…”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *