Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism,rasism

Skapa dålig julstämning eller inte

26 Dec , 2015, 11.23 peppe

 

God fortsättning kära läsare,

Jag hoppas att ni har magarna fulla av julmat och att julstämningen har hållit sig god genom hela högtiden. Själv har jag firat med min egen och min systers familj. Eftersom ingen av oss är speciellt förtjust i julmat har vi som vanligt ätit blinier med rom och smetana. På det stora hela har alla varit nöjda och glada, förutom under en kort sekvens då vi spelade sällskapsspelet Vi ses under klockan och började kina om gatunamn i Helsingfors.

Ett annat litet mörkt moln på min annars så blå julhimmel var då min svåger knäppte på tv:n som visade programmet 1001 Rikua1001 Rikua går ut på att en manlig skådespelare klär ut sig till olika sorters karaktärer och luras med folk ute på stan. Den här veckan var en av figurerna en indisk filmregissör. Skådespelaren blev sminkad brun i ansiktet, fick en turban och spelade förvånad när finländare inte använde sina tolvåringar som arbetskraft eller gifte bort sina döttrar. Han gick också upp med en lapp han sade att han hade fått av en taxichaufför och frågade folk på stan vad ”Painu kotiin mokkakikkeli” betydde (alltså ”Dra hem mockasnopp!”).

Vad är problemet med detta? Kort: Det är rasistiskt att klä ut sig till en karikatyr av en annan kultur och sprida negativa stereotypier om den. Att göra en blackface, eller snarare brownface är rasistiskt. Det ligger inte och gubbar i no mans land kulturell appropriering.Jag fattar inte heller vad poängen är med att befästa glåpord genom att upprepa dem. Det är rätt och slätt rasism och det här väljer MTV3 att visa på bästa sändningstid.

Jag är inte dummare än att jag inser att 1001Rikua inte är gjort av rasistiska masterminds med en långtgående strategi att göra Finland mer främlingsfientligt. Det är bara helt vanliga skådespelare och producenter som vill sprida lite humor. Problemet är att man kan göra rasistiska handlingar utan att medvetet vara rasist. Bara för att man ”menar väl” eller ”har ett hjärta av guld” betyder det inte automatiskt att det man gör är en bra sak. Och de som skrattar och inte opponerar sig mot välvillig främlingsfientlighet i till exempel humorformat är en del av den strukturella rasismen.

Jag satt i tv-soffan och muttrade rasism. En gjorde jag inte så mycket mer. Ville inte skapa dålig stämning i julfirandet genom att knappt ha packat upp mina Amerikakappsäckar innan jag kritiserar Finland. Mitt nyårslöte 2016 blir ändå att göra precis det. Skapa dålig stämning när någon uppträder rasistiskt, sexistiskt eller transfobiskt.

Hälsningar från Helsingfors,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *