Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade,USA

”El Niño is here and it’s huge!”

16 Nov , 2015, 18.58 peppe

 

Kära läsare,

I går varnade den lokala tidningen Santa Monica-borna för att det kommer att regna på eftermiddagen. Detta stämde i och för sig, men regnet bestod i praktiken av ungefär sjutton droppar och tre minuter senare sken solen igen. Södra Kalifornien har en ganska oavslappnad relation till regn. En luttrad nordbo som jag, van vid tre årstider av regn, skrattade hjärtligt åt regnvarningen.

Den här vintern kommer Los Angeles ändå att få mer än lite regn eftersom väderfenomenet El Niño kommer att svepa över Kalifornien. Det går inte en dag utan att medierna rapporterar om hur mycket det kommer att regna i januari, februari och mars. Det är nämligen MYCKET! Rädslan är inte helt obefogad eftersom mycket regn leder till jordras som i sin tur försvårar trafiken och stänger vägar. Lokala översvämningar och stormar är också att vänta. Uppe i bergen kommer det att snöa mer än vanligt. (El Niño betyder för övrigt ”pojken” och innebär en uppvärmning av havsvattnet i Stilla havet. Det leder till ökad nederbörd och storm kring kusten. El Niño förekommer vanligtvis med tre till sju års mellanrum och är ett av de kraftfullaste naturfenomen som existerar).

Den uppmärksamme läsaren lyfter nu en hand och säger: ”Ursäkta, men är det inte en BRA sak  att det regnar lite i det uttorkade Kalifornien?” Svar ja. Det är bra, men regnet kommer tyvärr inte att hjälpa tillräckligt mycket för att man med gott samvete ska kunna slösa vatten igen. Kaliforniens guvernör Jerry Brown sa i en intervju till Los Angeles Times att samma regler kring att spara vatten gäller hela vintern. För drygt 20 år sedan, 1993, hjälpte faktiskt en ovanligt regnig vinter Kalifornien att få bukt med sin torka, men just nu räcker inte ens en El Niño-vinter. Det har varit torrt för länge.

De enda som hurrar inför en stormig och våt vinter är surfarna. El Niño brukar betyda stora fina vågor.

Greetings from America,

Peppe

Processed with VSCOcam with m3 preset

Processed with VSCOcam with m3 preset

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *