Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Kött är inte samma sak som mat

1 okt , 2015, 19.08 peppe

 

Kära läsare,

Häromdagen åt jag lunch med en kompis som berättade om en dokumentär på Netflix hennes kompisar gjort. Dokumentären Cowspiracy handlar om att vi äter alldeles för mycket kött och hur det i sin tur påverkar klimatet mer samtliga koldioxidutsläpp bilar, flyg och andra transporter läcker ut.

Det här är en typisk amerikansk Michael Moore-dokumentär som enkelt, underhållande och pedagogiskt radar upp argument för sin sak. Det är vinklat, men trots det är det svårt att förbise att vi äter alldeles för mycket kött. År 1998 år finländarna 68 kg kött per person, förra året hade siffran stigit till nästan 77 kg. Under de senaste femtio åren har vår köttkonsumtion fördubblats.

Kött- och mejerikonsumtion är den främsta anledningen till att regnskog huggs ner, djurarter utrotas, haven fiskas ut och så vidare. Det här skrev FN i en rapport redan för flera år sedan, men eftersom många miljöorganisationer får en del av sin finansiering från köttlobbyn väljer de att hålla tyst om just köttkonsumtionens förödande inverkan på miljön. Det bästa vi kan göra är att bli veganer, eller åtminstone dra ner ordentligt på vårt köttätande. En intressant aspekt som dokumentären inte tog upp är hur det i vår kultur uppfattas som en manlig egenskap att äta kött. Riktiga män frossar i animaliska produkter, medan väna kvinnor knaprar på salladsbland (som om vegetarian var samma sak som sallad. LOL på det).

I USA ligger köttsiffran på 96 kg om året. Det är jäkligt mycket kött. Som tur är finns det otroligt bra vegetarian- och veganrestauranger här i Los Angeles. De är stående bevis för att kött inte är samma sak som mat.

Greetings from America,

Peppe

 

Läs också

2 kommentarer

  1. NiklasT skriver:

    jag blev hungrig av bilden men blir det troligtvis inte av dokumentären…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *